Georganiseerd door

Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn

Wat als ouders het anders willen?

Bevallen is een bijzondere gebeurtenis voor iedere vrouw en haar partner. Als zorgverlener probeer je de (aanstaande) ouders zo goed mogelijk bij te staan. Maar wat als de zwangere vrouw en haar partner een andere zorgwens hebben dan jij adviseert? En wat als deze wensen ingaan tegen de richtlijnen en protocollen? Vaak spelen negatieve – of soms zelfs traumatische – ervaringen van de zwangere vrouw of van vrouwen in haar omgeving, een belangrijke rol bij de invulling van hoe te bevallen.

Tijdens dit symposium staan we stil bij hoe je het beste met bijzondere of afwijkende wensen kunt omgaan. Vraag je bijvoorbeeld af: wie zijn deze mensen, wat is hun verhaal, waar komt hun bijzondere invulling of weerstand vandaan? En: wat zijn mijn eigen vooroordelen? Dat maakt het makkelijker om naast elkaar te blijven staan en tot een gezamenlijk plan te komen.

Ook is er aandacht voor de eventuele gevolgen van het inwilligen van zorgwensen die tegen de richtlijn ingaan. Angst daarvoor is vaak niet terecht en angst voor juridische consequenties is meestal een slechte raadgever. De juridische relatie tussen de verloskundige, de zwangere vrouw en het ongeboren kind is anders dan die tussen een zorgverlener en een patiënt. Als je een goede relatie hebt met de zwangere vrouw en haar partner dan kun je erop vertrouwen dat je het goed doet. Juist als je bij afwijkende wensen gaat dwingen en forceren, kun je in de problemen komen.

De zwangere en haar partner worden steeds mondiger dus je mag dit symposium niet missen!

Doelgroep

(Klinisch) verloskundigen, gynaecologen (i.o.), O&G verpleegkundigen en huisartsen. Overige belangstellenden zoals kraamverpleegkundigen zijn eveneens van harte welkom