Georganiseerd door

Baring Basics voor verloskundigen

Wij zijn Marjolijn Stapel en Anita Hoogendoorn, beiden hypnotherapeut met jarenlange ervaring als verloskundigen. De methode voor antenatale educatie die wij in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld is op basis van onze verloskundige kennis en ervaring, onze vaardigheid om hypnose en hypnotherapie zo goed mogelijk in te zetten én de professionele training Bringing Baby Home die we hebben gevolgd aan het Gottman Instituut in Seattle.

De nascholing die wij willen geven gaat over het belang van antenatale educatie op basis van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Het gebruikelijke puffen wordt vervangen door een effectieve ademhaling waardoor het lichaam vanzelf ontspant en zowel de placenta als de foetus meer zuurstof aangeboden krijgen. De ontspanningsoefeningen worden begeleid door de door SubSense ontwikkelde hypnosescripts. Hiermee is ieder ouderpaar in staat om op een ontspannen manier de geboorte tegemoet te treden. Dit is tevens een methode om eventuele, bestaande angsten onder ogen te zien en om te buigen naar een positieve mindset. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor de zwangere én haar geboortepartner. De betrokkenheid van de partner heeft voordelen ten aanzien van pijnbeleving van de zwangere.  Handvatten worden aangereikt en geoefend tijdens de bijeenkomsten. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan de positieve benadering van de aanstaande geboorte met gebruikmaking van alle zintuigen.  De zwangere en haar geboortepartner, meestal de vader, zijn na de cursus nog meer een team geworden en zijn daardoor goed in staat om alles wat tijdens de geboorte passeert samen aan te kunnen. Hierdoor ziet men vaker een prettige geboorte-ervaring ongeacht plaats en manier van bevallen met minder vraag om pijnstilling. Zowel voor de ouders als de verloskundigen een groot voordeel.

In de nascholing maken de verloskundigen kennis met deze methode van SubSense. Zij zullen hierdoor een andere kijk krijgen op de begeleiding tijdens de partus. Ze zullen ervaren welk effect de oefeningen met de scripts hebben op de fysieke en mentale ontspanning en ondervinden hiervan zelf ook profijt.

Leerdoelen:

  • ademhalingstechnieken
  • kennis van hypnose en zelfhypnose
  • ondervinden van hypnose door scripts
  • het inzetten van alle zintuigen om een positieve ervaring te ondervinden
  • van ouderpaar een hecht geboorteteam maken
  • positieve benadering van geboorte