Georganiseerd door

Aanpakken van angst op het spreekuur

Inhoud

Je ontmoet een zwangere op je spreekuur. Als een berg ziet ze op tegen de bevalling. De gevraagde ruggenprik heb je haar toegezegd, maar haar onrust blijft. Jij bent bezorgd. Je weet dat het ervaren van angst een negatieve invloed heeft op haar zwangerschap, het verloop van de bevalling, haar welbevinden nu en zelfs op de postpartum periode. Graag wil je haar helpen. Je spreekuur biedt je echter weinig tijd.

Het valt niet mee om een angstige zwangere in de korte consulten op een regulier spreekuur voldoende begeleiding te bieden. Toch kan er veel.

In deze eendaagse training reflecteer je door middel van methodisch intercollegiaal overeg op de manieren waarop jij angst nu begeleidt. Je leert een krachtige tool waarmee je zwangeren in korte tijd handvatten kunt bieden in het omgaan met angst. Hierbij treedt een verschuiving op in het focus van je cliënt, van gebrek aan controle naar houvast.

Doelgroep

Iedere verloskundig professional die streeft naar angstreductie en nieuwe tools zoekt die toepasbaar zijn in de reguliere spreekuren. De nascholing is ook geschikt voor verloskundig coaches.

Leerdoelen

Je werkt tijdens deze training aan deze leerdoelen:
  • Je kent de herkomst van angst en de meest voorkomende oorzaken
  • Je weet hoe u angst kunt reduceren via het emotionele brein (mindfulness) of het cognitieve brein (coachingstools) en wanneer je beide tools kunt inzetten
  • Je ervaart hoe acceptatie tot minder angst kan leiden
  • Je leert nieuwe handvaten toe te passen voor uw benadering van angstige zwangeren
  • Je kunt een zwangere coachen van angst naar houvast
  • En je reflecteert op jouw begeleiding, toetst dit aan de genoemde inzichten en maakt plannen voor je praktijkvoering.

Na afloop ontvang je een deelnamebewijs en een evaluatieformulier.

Werkvormen en lesmateriaal

In deze training oefen je in kleine groepjes het toepassen van de nieuwe tools. Je krijgt handouts en kunt gebruik maken van de digitale quickguide voor aanstaande ouders.

Voorafgaand aan de training wordt je gevraagd een casus voor te bereiden.

Docenten

Deze training wordt gegeven door:

Lilian Wirken

Verloskundige, coach, mindfulnesstrainer, auteur ‘Als bevallen spannend is, met vertrouwen in verwachting’.