Georganiseerd door

Anticonceptie op maat: Theorie & vaardigheden

Verloskundigen zijn bevoegd voorlichting te geven over anticonceptie en counselen vrouwen over welke anticonceptie bij hen past. Zij mogen anticonceptie voorschrijven en mogen spiralen en implantatiestaafjes plaatsen. Voorwaarde is wel dat er scholing is gevolgd. DOKh biedt deze scholing aan, bestaande uit een theoriegedeelte en het oefenen van vaardigheden.

Uiteraard is deze scholing ook zeer geschikt voor huisartsen die hun kennis willen opfrissen en hun vaardigheden nog eens willen oefenen.

Vooraf wordt gevraagd een huiswerkopdracht te maken. Tijdens de eerste twee uren behandelen we aan de hand van de huiswerkopdracht de theorie. Daarna wordt de groep gesplitst en worden verschillende vaardigheden geoefend.

Deze informatie van de scholing is gebaseerd op de standaard “Anticonceptie voor verloskundigen” van de KNOV.

Leerdoelen:

  • Kennis verkrijgen over het werkingsmechanisme, indicaties, contra-indicaties, bijwerkingen van verschillende soorten anticonceptie.
  • Kennis verkrijgen en discussie over anticonceptie voor verloskundigen in de praktijk (communicatie andere zorgverleners, financiĆ«le vergoedingen, beleid zorgverzekeraar, receptuur voorschrijven).
  • Kennis verkrijgen over counselen in de praktijk.
  • Vaardigheid opdoen in het plaatsen en verwijderen van een spiraal en implantatiestaafje