Georganiseerd door

Training prenatale echoscopie: Doppler in zwangerschap

Algemene informatie:

Doelgroep:          (Arts-)echoscopist, verloskundige, gynaecoloog (in opleiding)

Uitgangsniveau:  De deelnemer is gecertificeerd voor basis echoscopie, SEO of GUO

Niveau training:  Basis of gevorderd, afgestemd op het niveau van de deelnemer(s)

Studiebelasting:  Totaal ca. 5 uur (incl. training)

Voorbereiding:    Voorbereidende opdracht & bestuderen theorie.

Literatuur:           ‘Basisprincipes van het ultrageluidonderzoek’ uit leerboek ‘Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie’, Van Vugt, 2016, ISBN 9789036814508.

Theorie: 60 minuten

In deze cursus wordt de theorie behandeld van het gebruik van het Doppler effect in de zwangerschap. De meerwaarde van de verschillende Dopplermetingen (a. uterina, a. umbilicalis en a. cerebri media) en de interpretatie van de metingen worden uitgelegd. De methode van een goede meting wordt besproken met uitgebreid aandacht voor de juiste instellingen van het echo-apparaat (beeldoptimalisatie en gebruik van de verschillende knoppen / functies).

 

Praktijk: 120 minuten

Tijdens het hands-on gedeelte zullen alle deelnemers de Dopplermetingen (a. uterina, a. umbilicalis en a. cerebri media) verrichten en zal de docent concrete aanwijzingen geeft voor het optimaliseren van de metingen.

Na het volgen van de cursus heeft de cursist inzicht verkregen in:

  • Interpretatie van de metingen: betekenis pulsatiliteitsindex, resistentie index en peakflow velocity; volgorde van Doppler afwijkingen bij een foetus ‘at risk’.
  • Gebruik echo-apparaat: toepassen color Doppler versus power Doppler, aanpassen van het sample volume, instellen pulse repetition frequency, wall filter, angle, baseline en color scale.
  • Valkuilen bij de metingen.
  • Mogelijkheden en beperkingen van het onderzoek