Georganiseerd door

Lachgastraining: Gebruik van lachgas rondom de baring (Vrouw&Zorg)

Lachgastrainingen worden door Vrouw&Zorg sinds 2014 georganiseerd. Centraal staat Lachgas toediening tijdens de bevalling.
Sinds 2017 is Vrouw&Zorg voor deze scholing de samenwerking met het Geboortecentrum Sophia (Erasmus) Rotterdam aangegaan. Deze scholing richt zich op de toediening van lachgas door verloskundigen en andere bevoegde professionals.

De scholing is mede gebaseerd op “Randvoorwaarden voor het gebruik van Relivopan in eerstelijns geboortecentra” opgesteld door de Erasmus Universiteit en de KNOV.
De samenwerking met het Geboortecentrum Sophia (Erasmus) Rotterdam maakt het voor Vrouwenzorg mogelijk om haar onderwijs voortdurend af te stemmen op de resultaten van onderzoek en de evaluaties vanuit het Sophia. Hierdoor zijn richtlijnen en protocollen waarmee tijdens de lachgas trainingen wordt gewerkt altijd up to date.

Voorbereiding
Theoretische verdieping vindt plaats door vooraf de reader te bestuderen en de e-toets te maken. Aan het begin van de training kunnen hierover vragen gesteld worden tijdens een responsie moment.

Training
Tijdens de 4,5 uur durende training zal er naast een korte theoretische presentatie vooral praktisch geoefend worden met de vaardigheden. Om de praktische vaardigheden en counseling ook toe te passen is er gekozen voor casussimulatie.

Bijzonderheden
Om competent te zijn in de toediening van lachgas/Entonox moet de deelnemer tevens in het bezit zijn van een geldig certificaat “Reanimatie pasgeborene” en “Reanimatie volwassene (zwangere)”.

Tijdens de training zal een praktijktoets door middel van casussimulatie worden afgenomen.

Verder heeft Vrouwenzorg een specifieke lachgastraining ontwikkeld voor kraamverzorgenden.