Georganiseerd door

Training gezond zwanger worden, gezond zwanger zijn

Het is natuurlijk voor iedereen belangrijk om gezond te eten, maar als men zwanger wil worden is het helemaal goed om hierbij stil te staan. Tenslotte is het gewenst om het lichaam in de beste conditie te krijgen om de kans op zwangerschap te vergroten en een gezonde omgeving te creëren waar een baby goed kan groeien. Preconceptiezorg is de zorg die begint voor de zwangerschap. Inmiddels is er overtuigend bewijs dat de gezondheid van een kind wordt beïnvloed door veel meer dan het genetische materiaal van beide ouders. Kinderen geboren uit ouders die ongezond leven hebben een veel groter risico op een slechte gezondheid, zo zeggen onderzoekers.

Door de diverse onderzoeken wordt steeds duidelijker hoe ontzettend belangrijk de periode voorafgaand aan een zwangerschap en de eerste weken van een zwangerschap zijn. Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door middel van preconceptiezorg kan veel gezondheidswinst worden geboekt. Wanneer de condities waaronder een vrouw zwanger wordt  verbeterd dan heeft  dit een positief effect op de zwangerschap, de bevalling en de gezondheid van moeder en kind. Aanpassingen in de leefstijl en verbeteringen in de goede richting hebben direct effect. Aanstaande ouders zouden hier een aantal maanden voor de bevruchting mee moeten beginnen om hun kind een zo gezond mogelijke toekomst te geven. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Bovendien blijkt dat veel mensen die een kinderwens hebben met veel vragen rond lopen. Het gebruik van foliumzuur is algemeen bekend, maar nog belangrijker is om het voedingspatroon en leefwijze onder de loep te nemen. Maar vindt je de juiste informatie? Wat zijn feiten en wat zijn fabels?

Overgewicht maar ook ondergewicht kan de vruchtbaarheid verminderen. Beiden kunnen de menstruatiecyclus beïnvloeden. En op het moment dat een vrouw zwanger is en het eten voor twee belangrijk wordt wil dit nog niet zeggen dat men twee keer zoveel moet eten. De zorg voor gezonde en uitgebalanceerde voeding is van belang. Daarmee zorgt men ervoor dat het ongeboren kind zich goed ontwikkeld.

Van de vrouwen die zwanger wil worden vindt 77% dat ze gezond eet. Dat bleek uit een promotie onderzoek van de Nijmeegse arts S de Weerd. De uitkomsten bleken echter anders. Van alle vrouwen kreeg 74% te weinig ijzer binnen, 59% kreeg te weinig selenium, 48 % te weinig vitamine A en 91% te weinig koper. Vrijwel alle vrouwen gebruikten teveel aan verzadigde vetten. Toch vond geen derde van deze vrouwen dat ze te vet at. De conclusie die we met elkaar als zorgverlener kunnen trekken: Het geven van goede informatie, het begeleiden op het gebied van voeding en leefstijl is niet alleen van groot belang maar ook noodzaak.

Het moment van gedragsverandering in het leven van de vrouw is het grootst op het moment dat ze zwanger wil worden en /of is. Dit geldt niet alleen voor stoppen met roken en alcohol gebruik maar ook op het gebied van voeding en leefstijl. Wanneer de zorgverlener hier de juiste informatie geeft en coacht zal dit niet alleen nu maar ook op het verdere leven van moeder en kind van invloed zijn.

Centraal in deze Mates training:

Wat wordt er verstaan onder preconceptie zorg
Welke invloed heeft voeding op het gebied van zwanger worden
Welke invloed heeft voeding op het gebied van zwanger zijn
Welke invloeden zijn er vanuit leef en werkomstandigheden
Waaruit bestaat gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap
Gezondheidsrisco’s tijdens de zwangerschap
Coaching in de praktijk

Data en locatie:

  • 27 juni 2018, Eindhoven
  • 6 september 2018, Rotterdam
  • 14 november 2018, Eindhoven
  • 12 december 2018, Utrecht