Georganiseerd door

Verlies in de verloskunde 2

Kracht en kwetsbaarheid bij verlieservaringen

In het dagelijks leven lijkt het vaak alsof zwanger zijn en pas moeder zijn voor alle vrouwen vreugdevol en gelukkige periodes zijn. Wat vaak weinig aandacht krijgt is dat ‘in blijde verwachting’ ook heel anders kan aflopen. Denk dan aan vroeg- en doodgeboorte of een slechte uitkomst van screening en diagnostiek. Hoe ga je daar als zorgprofessional mee om? Het is belangrijk dat u zich bewust bent van, en toegerust bent voor, de grote rol die u speelt in het begeleiden en ondersteunen wanneer hoopvolle verwachting omslaat in een verlieservaring.

In de ochtend gaat het over rouw- en verliesbegeleiding. U ontmoet Iris van Sen, die vertelt over het proces van welkom heten en afscheid nemen in haar gezin. Caroline Rottmann-Nadal beschrijft hoe haar behoeften aan begeleiding veranderden toen ze voor de tweede keer een kindje verloor. Daarnaast staan we stil bij diverse aspecten van het integreren van het verlies. Trots zijn op je stilgeboren kindje, hoe werkt dat? Hoe werkt rouw als je nooit je kindje thuis hebt gehad? Wat voor nazorg is mogelijk en vaak gewenst ná die eerste verdrietige periode kort na de geboorte. Wat kun je concreet doen voor de jonge ouders? Hoe verzorg je de overleden baby? Alle sprekers bieden handvatten voor wat we als zorgprofessionals kunnen doen om het gezin van het kindje dat niet kon blijven te ondersteunen.

In de middag gaat het over dilemma’s rond screening en vroeggeboorte. Sophie Verhoeven vertelt over haar overwegingen om een zwangerschap na 23 weken af te breken. Vervolgens gaan we in op de complexe afwegingen als er aangeboren afwijkingen worden vastgesteld bij de foetus. We staan stil bij de impact op de zwangere en haar partner van het maken van deze moeilijke keuze. We horen over de zin en onzin van onderzoek naar rouw- en verlieservaringen rond de bevalling. Tot slot vertelt Brenda van Osch over haar ervaring met een prematuur kindje op de neonatologie en bespreekt ze aan de hand daarvan de vele dilemma’s die hierbij kunnen opdoemen. Wanneer behandel je, wanneer stop je? Hoe weeg je alle onzekerheden? Wanneer ben je ‘blij’ met de uitkomst?

Klik hier voor meer informatie.