Wat beweegt het bekken?

Dat verticaal bevallen beter zou zijn voor de vrouw, het kind, de doorbloeding van de placenta, de binding tussen moeder en kind, het zelfvertrouwen van de moeder, de bekkenbodem, het verwerken van de baring is allang uit goed onderzoek en wellicht uit eigen ervaring gebleken. En toch bevallen nog heel veel vrouwen op hun rug in bed.

Inhoud van de workshop

Deze interactieve workshop is een ontdekkingreis door ons eigen bekken. Aan de hand van duidelijke anatomische tekeningen, theorie, casuïstiek en de speelse uitleg van Anne verfrissen wij onze blik en kunnen we het geleerde gezondheidsbevorderend aanwenden.

De leerdoelen zijn dan als volgt:

  1. Het verdiepen van de mogelijkheden tot beweging van het bekken.
  2. Het leren en ervaren van nieuwe instrumenten om de gezondheid van een zwangeren en haar baby te bevorderen en hiermee voorkomen van obsterische risico’s en interventies.
  3. Met de geleerde saluto-physiologische instrumenten kan de verloskundige de zwangere vrouw als geheel waarnemen en in haar proces ondersteunen.

Met het geleerde kan je gelijk aan de slag bij het begeleiden van de volgende barende. Je zult meer focussen op de stand van het bekken en de voeten omdat je zelf gevoeld hebt hoe de ruimte in het bekken bevordert wordt.

Graag willen we ook de wensen van de barende meenemen. Wat wil een barende? Hoe kan ze achteraf trots op de baring terugkijken? Eigen casuïstiek inbrengen altijd welkom.

Deze theorie is gebaseerd op de Saluto-physiologie van Verena Schmid en de bekkenfysiologie van Blandine Calais-Germain. Salutogenese betekent de gezond makende processen in de mens ondersteunen.