Georganiseerd door
Weerstand bij aanstaande ouders (Babykennis)
Elke verloskundige ervaart wel eens weerstand of agressie in het contact met aanstaande ouders. Deze problematiek neemt de afgelopen jaren toe en komt vooral voor bij multistress gezinnen. Het omgaan met deze cliënten is vaak stressvol voor verloskundigen.
Wil je handvatten voor het aangaan en versterken van de samenwerkingsrelatie met deze gezinnen? En wil je copingstrategieën leren, die ervoor zorgen dat je zelf niet opgebrand of getraumatiseerd raakt? Kom dan naar de scholing ‘Werken met weerstand voor verloskundigen.’
In deze scholing is er aandacht voor het versterken van de samenwerkingsrelatie met cliënten die weerstand of agressie tonen naar de verloskundige. Weerstand is een uitnodiging om aanstaande ouders beter te leren begrijpen, maar soms voelt dat niet zo. Welke vaardigheden gebruik je in een relatie waarin vaak sprake is van weerstand en welke kennis kun en je gebruiken om elkaar beter te leren begrijpen?
Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan het reflectief kijken naar je eigen handelen in het werk. Het is belangrijk om vroegtijdig bij jezelf te kunnen signaleren wat het werken met deze cliënten met je doet, om overbelasting te voorkomen. Om deze vaardigheden te kunnen verdiepen wordt er gewerkt met actuele casuïstiek en wordt van de verloskundigen een actieve deelname verwacht. Er is gekozen voor twee docenten, zodat we dit intensieve werk in kleinere subgroepen kunnen doen. Op die manier is het leerrendement voor de deelnemers optimaal.
Vraag jij je af welke rol jij kan spelen in dit proces zonder er zelf op leeg te lopen? Meld je dan aan.
Doel
Na afloop van deze scholing:
- Weet je hoe weerstand ontstaat en wat jij zelf kunt doen om de weerstand te verlagen en een sterkere samenwerkingsrelatie op te bouwen.
- Ben je je bewust van jouw eigen motivatie, copingstijl en denkpatronen die jou kunnen helpen of in de weg kunnen staan in de samenwerkingsrelatie.
Duur
2 dagen van 9.00-16.30 uur (13 contact uren)
Thuisopdrachten: 9 uur