Georganiseerd door

Zorg rond de pasgeborene

Een goed gesprek

Daar is het namelijk de hoogste tijd voor. Goede communicatie is essentieel en dat geldt zeker in geval van nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de omschakeling naar één op één-verpleging grote gevolgen voor het onderlinge contact: niet alleen tussen de zorgverlener en de patiënt, maar ook tussen zorgprofessionals onderling. Hoogleraar verpleegkunde Monique van Dijk vertelt erover.
Goede gesprekken zijn misschien wel het meest van belang bij een calamiteit, zoals een ernstige complicatie of overlijden. Vóór de lunch bespreekt vaatchirurg Abbey Schepers hoe zorgverleners elkaar hierbij kunnen steunen. Daarbij staat ze ook stil bij situaties waarin je als zorgprofessional er alleen voor staat omdat je als enige bij de ouders aanwezig bent. Na de lunch belicht ervaringsdeskundige Kathy Beckers-Mansell het overlijden van een kindje vanuit haar perspectief. Leer hoe jij als professional kunt bijdragen aan een goed begin van het rouwproces.
En: hoe ga je om met aanstaande ouders die zich via internet een beeld hebben gevormd over hun bevalling waarbij wensen naar voren komen die niet stroken met regels en werkelijkheid. Hoe ga je het gesprek aan en zijn er eventueel juridische gevolgen? Wat als de moeder meer belangstelling lijkt te hebben voor haar smartphone dan voor de baby. Moet je hierop ingaan of biedt dit juist ook voordelen? Laat jouw stem horen tijdens deze interactieve presentatie! Laat je verder informeren over de behandeling van het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS), die tot nu toe alleen nog in het LUMC (organisator van deze aflevering van Zorg rond de pasgeborene) plaatsvindt.
Als uitsmijter van de dag laat gedragsbioloog Patrick van Veen zien wat je kunt leren van goede gesprekken in de apenwereld.
Truus Vanlier-prijs
Gezocht: Enthousiaste verpleegkundigen, verloskundigen en zorgprofessionals die via posters hun collega’s willen informeren over onderzoeken, projecten of verbeteringen die betrekking hebben op ‘een goed gesprek’ en € 500,- willen winnen. Meld je posterpresentatie aan via zorgrond@scem.nl
Inzenden is mogelijk tot 22 november 2019. Zie hier voor de criteria van de posterpresentatie Call for abstracts.