Voor het vierde jaar organiseren Kennispoort Verloskunde (SOV) en de Tijdschrift voor Verloskundigen (KNOV) de Scriptieprijs Verloskunde voor de beste scriptie van het afgelopen jaar. Dit jaar zijn vier onderzoeken genomineerd van de academies in Rotterdam en Rotterdam en Maastricht. In deze parallelsessie presenteren alle genomineerden hun onderzoek:
Goede voorbereiding is het halve werk
Lieneke van den Brink, Judith Leijten (AV-M)
Het doel van deze literatuurstudie was het in kaart brengen van de verwachtingen en ervaringen van laag risico zwangeren van de baring.
Obesitas en schouderdystocie
Ine van Veldhoven (AV-M)
In deze scriptie wordt gekeken naar de relatie tussen obesitas en schouderdystocie durante partu. Dit wordt gedaan aan de hand van de onderzoeksvraag: “Heeft een ‘low risk’ obese zwangere meer kans op schouderdystocie bij haar à terme partus dan een ‘low risk’ zwangere zonder obesitas?”
Wat bevalt beter
Liselotte Kweekel, Sanderieke Vos (VAR)
De doelstelling van deze beschrijvende studie was om te onderzoeken wat de obstetrische uitkomsten zijn van bevallingen in diepe hurkhouding in een cohort- onderzoeksgroep. Daarbij inzicht bieden in het aantal verwijzingen naar de tweede lijn wegens niet-vorderende uitdrijving.
Onderzoeksvoorstel voor een kwantitatief onderzoek:”Zwangerwijzer ingevuld, en dan?”
Hülya Hardus , Eve Hannant (VAR)
De onderzoeksvraag was: “Welke activiteiten worden preconceptioneel ondernomen door vrouwen met een kinderwens, na het invullen van Zwangerwijzer en die niet naar een preconceptioneel consult (PCC) gaan, in vergelijking met vrouwen die geen Zwangerwijzer hebben ingevuld en niet naar een PCC gaan?”
De volledige inhoud van deze scripties kunt u bekijken op de site van de Scriptieprijs Verloskunde. Daar kunt u ook uw stem uitbrengen voor de Publieksprijs 2009.
Helaas nemen de opleidingen in Amsterdam en Groningen (AVAG) dit jaar niet deel. Door een verandering in het onderwijsprogramma waren er het afgelopen jaar geen afstudeerscripties. In het onderwijsprogramma is inmiddels een specifiek onderzoekssemester ingebouwd, waardoor de AVAG in 2010 wel weer van de partij zal zijn.