keynotes

Het congresthema is uitgewerkt in vijf plenaire keynotes van 25 minuten:

 1. Introductie op het congresthema over de invloed van angst en psyche op zwangerschap & baring en vice versa
  Klaas Wijma, hoogleraar medische psychologie Universiteit Linköping, Zweden

 2. De nieuwste inzichten en actuele onderzoeksresultaten over preventie, screening en behandeling van depressie tijdens de zwangerschap.
  Marieke Paarlberg, gynaecoloog Gelre Apeldoorn & president ISPOG en Mijke Lambregtse-van den Berg, psychiater Erasmus MC

  Download hier
  de presentatie van Marieke Paarlberg
 3. De ethiek van angst: de verantwoordelijkheid van zorgverleners
  Raymond de Vries, hoogleraar Midwifery Science, Academie Verloskunde Maastricht/Universiteit Maastricht
  Angst is een krachtige emotie, die het verloop van de bevalling kan beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk dat zorgverleners vrouwen op verantwoorde wijze informeren over hun keuzes met betrekking tot de bevalling. Dit heeft ook betrekking op de wijze waarop de bevalling zelf wordt omschreven: in termen van gezondheid of van risico’s? Datzelfde geldt voor de wijze waarop de resultaten van onderzoek worden geinterpreteerd in de richting van vrouwen.

  Download hier
  de presentatie van Raymond de Vries
 4. Multidisciplinaire samenwerking bij milde psychosociale problematiek in de zwangerschap. Praktijkvoorbeeld van succesvolle samenwerking in de eerste lijn ‘Rondom de zwangere’.
  Cormel Kirpenstein, verloskundige, Verloskundig Centrum TielDownload hier de presentatie van Cormel Kirpenstein
 5. Angst voor de pijn
  Wat zijn de trends en oorzaken van de groeiende vraag naar pijnbestrijding en sectio zonder medische indicatie? Vaak komen deze wensen van de klant al vroeg in de zwangerschap op tafel. Hoe bereiden we haar beter voor op de zware klus van de bevalling en bieden effectieve coaching? Hoe gaan we om met de externe druk van o.a. zorgverzekeraars die 24/7 snelle beschikbaarheid van pijnbestrijding als indicator voor de kwaliteit van de verloskundige zorg in een ziekenhuis gebruikt?
  Arie Franx, gynaecoloog en hoogleraar verloskunde, Universitair Medisch Centrum UtrechtDownload hier de presentatie van Arie Franx