APOSTEL III follow-up: Long-term effects of nifedipine versus atosiban in previous treatment of threatened preterm labour

Geplaatst op

Vroeggeboorte is één van de belangrijkste obstetrische complicaties in de westerse wereld en komt voor bij circa 10% van de bevallingen. Vroeggeboorte is de meest voorkomende oorzaak van perinatale mortaliteit en morbiditeit.

Tocolyse gedurende 48 uur is cruciaal om corticosteroïden in te laten werken, voor een optimale voorbereiding voor de neonaat. De beste manier van tocolyse blijft echter een punt van discussie, aangezien de NVOG geen voorkeur uitspreekt voor atosiban of nifedipine. Op korte termijn blijken er in de algemene populatie geen grote verschillen in effectiviteit of bijwerkingen. Daarom vergelijken wij in deze follow-upstudie de langetermijneffecten op de kinderen die destijds een van de middelen via de placenta hebben ontvangen.

Doel

Het vergelijken van de langetermijneffecten van atosiban en nifedipine op de ontwikkeling van kinderen tussen 3 en 5 jaar.

Vraagstelling/hypothese

Heeft atosiban of nifedipine een gunstiger effect op de ontwikkeling van kinderen?

Relevantie

Voor iedere zwangere met een dreigende vroeggeboorte de beste manier van tocolyse bieden.

Begeleider(s)

Dr. M.A. Oudijk

Uitvoerder(s)

Tijn van Winden, MD

Partners

ZonMw

Contactpersonen

T.M. van Winden MD

Periode

1-1-2016 tot 31-12-2017


Publicaties

Van Vliet EOG, Nijman TAJ, Schuit E, Heida KY, Opmeer BC, Kok M, et al. Nifedipine versus atosiban for threatened preterm birth (APOSTEL III): A multicentre, randomised controlled trial. Lancet. 2016;387(10033):2117–24.