-
Chlamydia trachomatis and other infectious diseases in pregnant women; perspectives of primary care midwives and pregnant women in the Netherlands
Begindatum: 2010
Einddatum: september 2014. RIVM heeft de dataverzameling overgenomen. -
Perisur: ontwikkelen en implementeren van interventies om de perinatale morbiditeit en mortaliteit in Suriname terug te dringen
januari 2013 – januari 2015
-
Kom Aan! Gezonde gewichtstoename voor zwangere vrouwen
april 2011 -1 april 2015
Promotiedatum 19 mei 2017
-
Evaluatie Pilot ‘Babybalance’
Begindatum: oktober 2014
Einddatum: april 2015 -
Gewoon Gezond Zwanger: Maternale distress
april 2011 – april 2015
-
Raak Gewoon Zwanger Consortium (met daarin vertegenwoordigd: verloskundige praktijken, diëtist, fysiotherapeut, psycholoog, KNOV), Zuyd-Hogeschool, Universiteit Maastricht
april 2011 – april 2015
-
Het FoliumzuurExtra-Onderzoek bij kinderwens en zwangerschap Noord-Nederland (FoliumzuurExtra)
Inclusie van april 2012 tot november 2013. De inclusie is stopgezet na het stopzetten van de subsidie vanwege te lage instroom.
Dataverzameling loopt tot medio 2015.
Analyse zal samen met Italiaanse gegevens plaatsvinden. -
Integrale zwangerschapszorg in een groep met CenteringPregnancy
september 2013 – september 2015
-
Lokaal afstemmen van preconceptiezorg. Rekening houden met aanstaande ouders en de mogelijkheden van zorgverleners
december 2013 – december 2015
-
CenteringParenting: jeugdgezondheidszorg sámen met ouders
december 2013 – december 2015
-
Lifestyle en Zwangerschap
Begindatum: september 2011
Einddatum: maart 2016 -
Voorbereiden op de zwangerschap: begrijpelijke informatie voor iedereen
september 2013 – juli 2016
-
Ethische kwesties in de preconceptiezorg
Begin datum: september 2013
Einddatum: september 2016 -
Epidemiologie van neonatale herpes in Nederland
Februari 2016 – Mei 2017
-
Healthy Pregnancy 4 All-2: zorg voor én na de geboorte, een gezamenlijke aanpak door geboortezorg, public health en jeugdgezondheidszorg
1 mei 2014 – 1 mei 2018
-
PreCaris – Cardiovasculaire risicofactoren na spontane vroeggeboorte
De studie loopt van januari 2017 t/m januari 2019
-
Implementatie van een kosteneffectieve strategie om neonatale infectie door groep B-hemolytische streptokokken te voorkomen
Dataverzameling is beëindigd. Publicaties volgen in 2017.
Dit project is gevolgd door een Zon Mw VIMP (Verspreidings en implementatie impuls)
In deze paragraaf leest u de stand van zaken van het verloskundig onderzoek naar en over gezondheidsbevorderende interventies en de preventie van perinatale en maternale morbiditeit en mortaliteit.
Voor iedereen die betrokken is bij de zorg rondom een zwangerschap staat het streven centraal om een gezonde moeder en een gezond kind als resultaat te hebben.
Preventie kan in alle stadia van de verloskundige zorgverlening worden uitgevoerd. De nadruk in de gepresenteerde onderzoeken ligt vooral op de preconceptie- en prenatale zorg.
We weten dat de kans op een gezonde moeder en een gezond kind het grootste is als de vrouw en de man al vóór de zwangerschap gezond zijn. Preconceptiezorg biedt kansen, maar er wordt nog niet zoveel van gebruik gemaakt. Logisch dat meerdere onderzoekers daarom de uitdaging zijn aangegaan om deze vorm van zorg onder de aandacht te brengen onder het hele Nederlandse publiek. En ook dat ze zich specifiek richten op de mensen die dit het hardste nodig hebben, maar vaak ook het minst goed bereikbaar zijn. Bij het implementeren van preconceptiezorg komen ook ethische dilemma’s in beeld. De focus bij het onderzoek hierover is de vraag hoe preconceptiezorg zokan worden gecommuniceerd, dat het iatrogene schade door schuldgevoelens en stigmatisering voorkomt.
Voor de mensen die te laat waren voor preconceptiezorg, is er tijdens de prenatale fase winst te behalen. Door het stimuleren van een gezonde leefstijl bijvoorbeeld, de juiste dosering van foliumzuur, het verminderen van maternale stress, het optimaliseren van de gewichtstoename en verloskundige zorgverleners bewust te maken van de risico’s van infectieziektes.
Initiatieven zoals Centering Pregnancy, Centering Parenting en Babybalance verbinden de partners in de keten en bieden zo ook mogelijkheden tot preventie. Mooi en bijzonder is het project Perisur; een project waarbij getracht wordt op meerdere punten de babysterfte en ziekte van Surinaamse baby’s te reduceren.
Belangrijke punten die in de diverse onderzoeken naar voren komen zijn: samenwerking in de keten, het gezichtspunt van de cliënt, het gezichtspunt van verloskundige zorgverleners, de planmatige aanpak in de totstandkoming van interventies en een voortdurende kritische en reflecterende blik op de eigen bijdrages.
Kortom: een breed palet van onderzoek met zeer relevante onderwerpen binnen de huidige verloskundige zorg. Met de resultaten uit deze onderzoeken kan de gezondheid van moeders en kinderen structureel verbeteren, wat niet alleen de verloskundige uitkomsten, maar de algehele gezondheid van jonge gezinnen en toekomstige generaties zal bevorderen.
Prof.dr. Eric Steegers
Gynaecoloog, hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde, Erasmus MC
Drs. Astrid Merkx
Verloskundige, docent-onderzoeker, Academie Verloskunde Maastricht