-
Veilige eerstelijns verloskunde
Begindatum: november 2008
Einddatum: december 2011, publicaties in 2012, 2013 en 2014 -
ReproQuestionnaire: kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de cliënt
Begindatum: januari 2012
Einddatum: december 2014 -
Deliver: Data EersteLIjns VERloskunde
Begindatum: januari 2008
Einddatum: december 2015 -
Investigating the client perspective on- and the organization of-, Midwifery led care in the Netherlands
Begindatum: januari 2011
Einddatum: december 2015 -
Determinanten en patronen van zorggebruik bij zwangeren in de eerste lijn
Begindatum: 2008
Einddatum: 2015 -
Building a framework explaining the determinants and effects of the perinatal group care model “CenteringPregnancy”
Begindatum: september 2014
Einddatum: september 2016 -
LOCoMOTive-studie; Local Obstetrical Collaboration Multidisciplinary On-site Teamtraining effectIVEness
januari 2013 – december 2016
-
Analysis of the coordination of care during pregnancy and perinatal period
maart 2013 – maart 2017
-
Samenwerken bevalt beter
Begindatum: september 2012
Einddatum: maart 2017
-
Organisatie van verloskundige zorg
Begin: september 2011
Eind: mei 2017
-
Wat bevalt beter: thuis of (poli)klinisch?
Begindatum: 2006
Einddatum: 2017
-
The rise of caseload practices in the Netherlands in the 21st century
Maart 2016-maart 2018
-
Client Centered Care – Relationele zorg
September 2015 – April 2018 (De concept- en theorievormende fase loopt tot juni 2017)
-
Integrated Care System during labour (INCAS)
INCAS-1 liep van januari 2012 tot maart 2013.
INCAS-2 loopt van januari 2014 tot december 2018. -
Quality of Prenatal Care: the prevalence, determinants and underlying causes of frequent attendance in primary midwifery care
Begindatum: 2017
Einddatum: 2021
-
Risicofactoren voor perinatale sterfte en vroeggeboorte; met speciale aandacht voor regionale en etnische verschillen.
Lopend onderzoek
-
Registratie van verloskundigen
Start in 1983 – doorlopend project, geen einddatum
-
Vroeg begonnen, veel gewonnen. Analyse van zwangere vrouwen met een late eerste prenatale controle (vanaf 12 weken) en de gevolgen van deze late controle op de uitkomst van de zwangerschap.
Begindatum: september 2009
Einddatum: –
Gezondheidszorgsystemen met een sterke eerstelijn zijn effectiever en efficiënter en resulteren in minder sociale ongelijkheid in gezondheid dan systemen die georganiseerd zijn rond specialistische zorg.(Starfield, 2012)
De gezondheidszorg in Nederland heeft een goed georganiseerde eerstelijn en in de verloskunde wordt eerstelijns zorg vooral verleend door verloskundigen. Echter, er worden vraagtekens gezet bij de kwaliteit van de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland, niet alleen door discussies omtrent mogelijk vermijdbare perinatale sterfte, maar ook door het toenemend aantal verwijzingen.(Offerhaus, 2013; Stuurgroep zwangerschap en geboorte, 2009) Onderzoek naar de effectiviteit van de organisatie van zorg en veranderingen daarin is daarom in toenemende mate belangrijk. Het volgende hoofdstuk laat een enorme diversiteit zien van studies op dit gebied.
In de huidige studies wordt met behulp van PRN data ondermeer gekeken naar regionale en etnische verschillen in perinatale sterfte en de veiligheid van de eerstelijns verloskunde. Daarnaast zijn er kwantitatieve en kwalitatieve studies opgezet die het bestaande zorgmodel evalueren. Er wordt in kaart gebracht hoeveel verloskundigen werkzaam zijn en wat hun carrièreplannen zijn. Tevens wordt er gekeken naar nieuwe vormen van samenwerking en organisatie zoals integratie van eerste- en tweedelijns zorg en groepsconsulten. Tenslotte wordt gekeken hoe de samenwerking tussen zorgverleners kan worden verbeterd en of de introductie van e-health de communicatie tussen zorgverleners en de patiënt kan verbeteren.
Hiaten in het huidige onderzoek betreffen ons inziens nog de participatie van zwangeren zelf; niet alleen met betrekking tot de evaluatie van hun ervaringen, maar met name bij het prioriteren en opzetten van onderzoek. Tevens dient meer onderzoek gedaan te worden naar kosteneffectiviteit. Samenwerken kost tijd en organisatieveranderingen kunnen leiden tot efficiëntere zorg maar soms ook tot een zwaardere belasting van zorgverleners. Het is niet alleen belangrijk om het effect van die veranderingen te meten op kwaliteit maar ook op tijd en dus geld.
Tenslotte heeft de Lancet Midwifery serie in juni 2014 een duidelijke richting gegeven aan noodzakelijke veranderingen in de organisatie van verloskundige zorg.(Renfrew, 2014) De belangrijkste uitgangspunten bij het onderzoek voor deze serie waren niet de behoeften van zorgverleners of het gezondheidszorgsysteem, maar van de vrouw, haar kind en haar familie. Kern van de serie is het raamwerk voor een systeemverandering van het opsporen en behandelen van pathologie bij een minderheid naar bekwame zorg voor allen. In het huidig en nieuw onderzoek naar de organisatie van verloskundigenzorg verdient dit raamwerk een centrale plaats.
Dr. Ank de Jonge
Senior onderzoeker, coördinator Midwifery Science en verloskundige, EMGO VUmc, Amsterdam
Dr. Jeroen van Dillen
Gynaecoloog, staflid pijler verloskunde
UMC St Radboud
Referenties
- Offerhaus P.M., Hukkelhoven C.W., de Jonge A., van der Pal-de Bruin KM, Scheepers P.L., & Lagro-Janssen A.L. (2013).
Persisting rise in referrals during labor in primary midwife-led care in The Netherlands. Birth, 40(3), 192-201. - Renfrew,M.J., McFadden,A., Bastos,M.H., Campbell,J., Channon,A.A., Cheung,N.F., Silva,D.R., Downe,S., Kennedy,H.P., Malata,A., McCormick,F., Wick,L., & Declercq,E. (2014). Midwifery and quality care: findings from a new evidence-informed framework for maternal and newborn care. Lancet, Epub ahead of print(doi: 10.1016/S0140-6736(14)60789-3.).
- Starfield,B. (2012). Primary care: an increasingly important contributor to effectiveness, equity, and efficiency of health services. SESPAS report 2012. Gac.Sanit., 26 Suppl 1 20-26
- Stuurgroep zwangerschap en geboorte (2009). Een goed begin. Veilige zorg rond zwangerschap en geboorte.