Hyperemesis gravidarum: speelt cortisol een rol?

Geplaatst op

De etiologie en pathogenese van hyperemesis gravidarum zijn nog niet bekend. De behandeling is gericht op het voorkomen van ernstige maternale en foetale complicaties, en bestaat vooral uit (intraveneuze) toediening van vocht eventueel aangevuld met vitamines. De vraagstelling in deze studie luidt of er een associatie bestaat tussen de hoogte van de cortisol spiegels, en de mate en ernst van het optreden van misselijkheid en braken en hyperemesis gravidarum.

In een prospectief cohort onderzoek worden aan vrouwen in het eerste zwangerschapstrimester Index Nausea Vomiting and Retching (INVR) vragenlijsten uitgedeeld. De onderzoekspopulatie bestaat uit met patiënten met hyperemesis gravidarum en gezonde zwangeren. In het hoofdhaar wordt in de veertiende zwangerschapsweek het cortisolgehalte bepaald. Dit is een goede afspiegeling van de cortisol spiegel in het eerst zwangerschapstrimester.

Doel

De doelstelling van deze studie is onderzoeken of hyperemesis gravidarum gepaard gaat met een lage waarde aan cortisol.

Vraagstelling/hypothese

  1. Is er een relatie tussen de hoogte van de cortisol spiegels in het eerste trimester van de zwangerschap (vijf tot dertien weken amenorroe) en het optreden van hyperemesis gravidarum?
  2. Is er een relatie tussen cortisolspiegels gemeten in hoofdhaar en het voorkomen en de mate van ernst van misselijkheid en het braken?

Relevantie

Hyperemesis gravidarum geeft aanleiding tot hoog ziekte verzuim, en legt druk op de (sociale) relaties. Patiënten met hyperemesis gravidarum lijden zowel psychisch als lichamelijk. Pas wanneer etiologie en pathogenese gekend zijn, kan een doeltreffende behandeling worden gezocht, en zal het begrip voor patiënten met
deze aandoening toenemen.

Begeleider(s)

MPA-kv i.o Gea Vije-Renken
Dr. E. Grijseel, Dr. R. Rijke, Hogeschool Rotterdam
B.M.C. Akerboom, gynecologist Albert Schweitzer hospital Dordrecht

Uitvoerder(s)

MPA-kv i.o G.T. Vije-Renken MD PhD. E.F.C.van Rossum, internist-endocrinologist/associate professor Erasmus MC, Rotterdam, the Netherlands. V.L. Wester Erasmus MC, Rotterdam, the Netherlands

Partners

E.F.C. van Rossum MD PhD
V.L. Wester

Contactpersonen

G.T. Vije

Periode

Juni 2013 werd gestart met includeren, in december 2013 zijn de laatste haarafnames verricht, waarna de analyse heeft plaatsgevonden. Het verwerken tot een publicatie is gaande (2014).


Publicaties

Nog geen, volgt in april 2014Log in / Registreer