-
Monitoring en evaluatie van het programma Healthy Pregnancy 4 All-2 (HP4All-2): een sluitende aanpak door verloskundige- en jeugd(gezondheid)zorg
Begindatum: mei 2014
Einddatum: mei 2017 -
Aanvalsplan Perinatale Sterfte Rotterdam, programma Klaar voor een Kind: De effecten van geboortecentrum Sophia in Rotterdam op perinatale uitkomsten en geboortezorg
Begindatum: oktober 2009
Einddatum: december 2013 -
Management of labour pain
Begindatum: mei 2008
Einddatum: medio 2014 -
Implementatie van de uitwendige versie bij stuitliggingen à terme
juni 2009 – maart 2013
Promoties op 4 september 2014 -
Healthy Pregnancy 4 All (HP4All): Monitoring en evaluatie van het progamma
april 2011 – december 2014
-
Healthy Pregnancy 4 All (HP4All): programmatische preconceptiezorg
april 2011 – december 2014
-
Healthy Pregnancy 4 All (HP4All): Antenatale Risicoselectie met het Risicosignaleringsinstrument R4U, zorgpaden en casuïstiekbespreking De
april 2011 – december 2014
-
Sectio IMPLEmentatie-studie (SIMPLE)
Begindatum: maart 2010
Einddatum: Studie is in 2014 afgerond. Data worden geanalyseerd. -
Implementatie van een nieuw model voor Shared care in VSV’s
september 2011 – januari 2015
-
Implementatiestudie CenteringPregnancy
Begindatum: november 2012
Einddatum: november 2015 -
Inventarisation of (interventions in) protocols that optimize a normal birth process in Europe
december 2013 – december 2015
-
Toegankelijke en effectieve preconceptiezorg voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden
januari 2014 – juli 2016
-
The impact of obstetric team training on management and outcome of the Big 4 causes of perinatal mortality in the Netherlands
september 2012 – september 2016
-
MijnZw@ngerschap; een persoonlijke zorggroep voor iedere zwangere
december 2012 – december 2016
-
Arbeid en gezond zwanger – maak er werk van!
Begindatum: januari 2015
Einddatum: januari 2017 -
Introduction of Audit generated Changes in perinatal care using Tailored implementation strategies. (ACTion-project)
januari 2013 – januari 2017
-
Healthy Pregnancy 4 All-2 (HP4All-2): kraamzorg
Begindatum: mei 2014
Einddatum: mei 2017 -
Healthy Pregnancy 4 All-2: interconceptiezorg
Begindatum: mei 2014
Einddatum: mei 2017 -
Healthy Pregnancy 4 All-2: zorg voor én na de geboorte, een gezamenlijke aanpak door geboortezorg, public health en jeugdgezondheidszorg
1 mei 2014 – 1 mei 2018
In de onderzoeksprojecten die onder de kop ‘Innovatie’ zijn gerangschikt – waarvan een deel gelieerd is met het onderzoeksthema ‘Healthy Pregancy for all’ (HP4all)- komt duidelijk naar voren dat innovatieprojecten en dus ook het onderzoek verbonden aan het thema Innovatie gedaan moet worden door (alle) deelnemers in de keten. Veelal vindt het onderzoek plaats vanuit of binnen een VSV.
De projecten zijn te groeperen vanuit drie organisatie perspectieven: 1. Optimale zorg op maat geven -de individuele zwangere- 2. Optimale inrichting zorgsysteem en 3. Optimale multidisciplinaire samenwerking.
Vanuit het eerste perspectief, zorg op maat optimaliseren, spitst veel van het onderzoek zich toe op een betere bereikbaarheid van de zorg voor de zwangere met een verhoogd (SES) risico met als doel een verbeterde ‘risicogeleide’ verloskundige zorg. Preconceptiezorg (effect van kinderwens spreekuren) en interconceptiezorg, risicosignalerings instrumenten (R4U) en het nemen van beslissingen in de gezondheidszorg (shared care decision) worden onderzocht in deze categorie projecten. Ook nieuwe prenatale begeleidingsmodellen, waarbij de zwangere meer centraal staat en ook meer eigen verantwoordelijkheid heeft, centering pregnancy, zijn geïntroduceerd. Toepassing bij vrouwen met een lage SES en de haalbaarheid van de modellen wordt onderzocht. (kosten, implementatie succes en waardering).
Vanuit het tweede perspectief, inrichting van een adequaat zorgsysteem, wordt onderzoek verricht naar het vroegtijdig, systematisch gebruik van instrumenten, betere bereikbaarheid van risicogroepen, het bewustzijn over nieuwe vormen van zorgen voor (zorgpad/protocol ontwikkeling, casuïstiek besprekingen, shared care).
Ten derde zijn er projecten met focus op optimale samenwerking. Deze laten heel goed zien hoe de veranderende samenwerking tussen eerste en tweede lijn (inter-professioneel) en met andere partners in de keten (GGD, CJG’s, huisartsen) onderdeel uitmaakt van het Innovatie onderzoek. Vertrekpunt voor deze projecten is een multidisciplinaire visie van waaruit verder ontwikkeld en onderzocht wordt. Bij deze projecten staan niet direct medische risicovariabelen op de voorgrond en wordt de aandacht meer en meer gericht op risicopreventie, ook in de arbeidssituatie.
Preventie is een sleutelwoord bij veel van de innovatie studies. De sociale omgeving, leefstijl en psychische condities, eventueel als onderdeel van cumulatieve risicofactoren, worden meegenomen als risicovariabelen. Ook direct partus gerelateerde factoren, uiteindelijk van groot belang op de uitkomsten van de zorg en tevredenheid, zoals de introductie van een eerste lijns geboortecentrum, pijnbeheersings strategieën, haalbaarheid van de verschillende GBS sepsis preventie strategieën, implementatie strategieën voor de uitwendige versie bij stuitligging, teamtrainingen in een simulatiesetting en zorgverbeterings strategieën na een eerdere sectio, worden kwantitatief (preferenties, effectiviteit, perinatale uitkomsten) onderzocht.
Uiteindelijk moet het verbeteren van de zorg op deze drie niveaus: individueel cliënt, systeem niveau en in samenwerking in de keten, resulteren in betere zwangerschapsuitkomsten. Niet alleen een afname van de BIG4 die 85% van onze perinatale sterfte veroorzaakt, maar ook een verbeterde gezondheid op de latere leeftijd.
Factoren van belang voor het succesvol implementeren van gezondheidsbevorderende strategieën in ons zorgsysteem –experimenten in de zorg- worden geëvalueerd (slaag- en faal factoren). Niet alleen preconceptioneel, tijdens de zwangerschap of peripartaal, maar ook in de kraamzorg periode met aansluiting naar de jeugdgezondheidszorg. Het systematisch uitvoeren van een perinatale audit is redelijk ingevoerd; de vertaalslag naar het invoeren van de verbeterpunten bijvoorbeeld door trainingssessies (auditcyclus) is evalueerbaar (effecten en kosten) en wordt op de effecten beoordeeld.
Het pallet van het zorginnovatie onderzoek in de verloskunde heeft een brede horizon, maar laat vooral ook een indrukwekkende en positieve betrokkenheid van de onderzoekers zien bij de ontwikkeling van een toekomstbestendige verloskundige organisatie; in een voor de zwangere herkenbaar doorlopend traject, ondersteund door alle betrokkenen in de verloskundige zorg!
Juliët Droog, MBA
Verloskundige, LUMC verloskunde, voorzitter VSV Leiden
Prof.dr. Sicco Scherjon
Gynaecoloog, hoogleraar Verloskunde, UMCG