-
Foetaal gender afhankelijke verschillen in de zwangerschap, onderdeel van de Generation R study
Begindatum: 2001
Looptijd: follow-up vanaf de zwangerschap tot jong volwassenheid van de kinderen. -
Vasculair gerelateerde zwangerschapscomplicaties en het maternale risico op cardiovasculaire aandoeningen, deel van de Generation R study.
Begindatum: 2001
Looptijd: follow-up vanaf de zwangerschap tot jong volwassenheid van de kinderen -
Regional variations in transfer rates, place of birth and the use of interventions during childbirth in the Netherlands from 2010 to 2013
De studie is in een afrondende fase en wordt vóór de zomer van 2017 ingediend in de vorm van twee artikelen voor twee internationale tijdschriften.
-
Hyperemesis gravidarum: speelt cortisol een rol?
Juni 2013 werd gestart met includeren, in december 2013 zijn de laatste haarafnames verricht, waarna de analyse heeft plaatsgevonden. Het verwerken tot een publicatie is gaande (2014).
-
PRELHUDE – PREterm Labour, Heart- and vascUlar Defects
Begindatum: medio 2012
Einddatum: medio 2014Deze studie is inmiddels afgerond.
-
Transfusion strategies in women during Major Obstetric Haemorrhage (TeMpOH-1)
april 2013 – augustus 2014
-
Severe acute maternal morbidity in primary care
Begindatum: januari 2011
Einddatum: december 2014 -
Prophylactic radiological interventions to prevent major obstetric haemorrhage in patients at high risk of abnormally invasive placenta (TeMpOh-3)
Begindatum: maart 2014
Einddatum: januari 2015 -
De identificatie van nieuwe markers voor vroeggeboorte gebaseerd op onderzoek bij Zwangere vrouwen met Aangeboren HARtAfwijkingen: ZAHARA 3
Begindatum: medio 2011
Einddatum: medio 2015De studie is inmiddels afgerond.
-
NethOSS – Netherlands Obstetric Surveillance System
Begindatum: september 2013
Looptijd: 2 jaar -
De ontwikkeling van de Brabantse Integrale Geboortenzorg Vragenlijst (BINGO)
Begindatum: januari 2013
Einddatum: december 2015 -
Cardiovasculair risico na een zwangerschap gecompliceerd door hypertensieve aandoeningen; Hyras, follow- up van Hyras, Hyprecare
Juni 2008 start inclusie. Verwacht wordt dat de laatste inclusies in 2015 gedaan zullen worden.
-
SPiral Artery Remodeling studie (SPAR-studie)
Begindatum: mei 2012
Einddatum: mei 2016 -
Chlamydia trachomatis en andere infectieziekten bij zwangere vrouwen en hun partners
Startdatum: oktober 2012
Einddatum: De studie bevindt zich in mei 2017 in de afrondende fase (final paper)
-
Epidemiologie van neonatale herpes in Nederland
Februari 2016 – Mei 2017
-
Rotterdam Periconceptie Cohort (Predict studie)
December 2009 – heden
-
PreCaris – Cardiovasculaire risicofactoren na spontane vroeggeboorte
De studie loopt van januari 2017 t/m januari 2019
-
Cancer in Pregnancy (CIP) study
01-06-2014 – 01-06-2032
-
Rotterdam Periconceptie Cohort (Predict studie)
December 2009 – heden
-
Optimalisering Eerstelijns verloskunde; de weg naar Practice-Based Evidence met VeCaS-AVM (Verloskundig Casusregistratie Systeem Academie Verloskunde Maastricht)
Begindatum: oktober 2011 – doorlopend onderzoek
Maternale gezondheid krijgt een steeds prominentere plek op de nationale en internationale onderzoeksagenda. In deze jaarindex verschijnen dit jaar 16 onderzoeksprojecten op dit gebied. Het is goed om te zien dat er een mooie mix is tussen onderzoek uit de eerste en uit de tweede en derde lijn.
Steeds nadrukkelijker groeit het besef dat een goede registratie van basisgegevens in de Landelijke Verloskunde Registratie van cruciaal belang is voor de kwaliteit van epidemiologisch onderzoek. De aandacht voor het belang van heldere, uniforme en complete registratie aan de bron, van landelijke partijen maar ook van een aantal regionale geboortezorg consortia, is zeer bemoedigend en zal de kwaliteit van toekomstig wetenschappelijk onderzoek bevorderen.
Een belangrijk deel van het Nederlandse onderzoek in dit hoofdstuk behelst de relatie tussen hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap en cardiovasculaire aandoeningen op latere leeftijd. Dit is duidelijk een ‘hot issue’ op dit moment, dat door verschillende onderzoeksgroepen op verschillende manieren wordt belicht. De Generation R study uit Rotterdam herbergt ook op dit gebied een schat aan informatie die nog steeds ontgonnen wordt. Ook door andere centra wordt gewerkt aan grote meerjarige projecten die meer inzicht moeten geven in de lange termijn risico’s van vrouwen met hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap. Daarbij ligt het accent op pathogenese, risicofactoren en preventiestrategieën. Interessant is de vraag of het aanbieden van programma’s voor cardiovasculair risicomanagement aan deze jonge, gezonde vrouwen kosteneffectief is.
Daarnaast is er ruim aandacht voor een aantal ernstige maternale complicaties van de zwangerschap. Verschillende studies onderzoeken de behandeling van extreme fluxus postpartum, maligniteiten in de zwangerschap, perimortem sectio, vruchtwaterembolie, eclampsie en SAMM (severe acute maternal morbidity) in zijn algemeenheid. Naast het feit dat de structurele registratie van maternale sterfte door de auditcommissie moedersterfte van de NVOG niet meer weg te denken is uit het Nederlandse verloskundige landschap, krijgt ook de structurele registratie van ernstige maternale morbiditeit steeds meer handen en voeten binnen de internationale samenwerking in de INOSS (International Network of Obstetric Surveillance Systems).
Andere belangrijke onderwerpen die in dit hoofdstuk aan de orde komen zijn de relatie tussen congenitale hartafwijkingen en vroeggeboorte, de rol van cortisol bij hyperemesis gravidarum, en het nut van screening op chlamydia, gonorrhoea en trichomonas in de zwangerschap. Tenslotte richten twee onderzoeksgroepen zich op de fysiologische aspecten van de zwangerschap, namelijk de normale ontwikkeling van gewicht en bloeddruk in de zwangerschap en het perinataal welbevinden in relatie tot ziekteverzuim.
Dr. Marrit Smit
Klinisch verloskundige en onderzoeker, LUMC en docent PA-KV
Dr. Joost Zwart
Gynaecoloog, Deventer Ziekenhuis