Rotterdam Periconceptie Cohort (Predict studie)

Geplaatst op

De Predict studie(>2009) is een open observationeel prospectief cohort onderzoek waarvan de logistiek is ingebed in de reguliere patiëntenzorg.

Vrouwen én hun partners worden geïncludeerd in de periconceptionele periode. De dataverzameling bij intake bestaat uit een algemene vragenlijst, een voedingsvragenlijst, het meten van lengte, gewicht en bloeddruk, een bloedafname, en op drie momenten in de vroege zwangerschap (7, 9 en 11 weken) een 3D echoscopisch onderzoek voor het visualiseren van de embryonale en placentaire ontwikkeling. Tijdens de partus wordt navelstrengbloed afgenomen en na afloop van de zwangerschap worden gegevens over maternale en neonatale zwangerschapsuitkomsten opgevraagd. Follow up gegevens worden verzameld tot 1 jaar na de partus.

Doel

Het onderzoek is gericht op het identificeren van determinanten en moleculair biologische (epi)genetische mechanismen in de pathogenese van reproductie- en zwangerschapsstoornissen, die ontstaan in de periconceptie periode (subfertiliteit, aangeboren afwijkingen, miskramen, placenta-gerelateerde complicaties). Door het verkrijgen van meer inzicht zal worden bijgedragen aan vroege diagnostiek, behandeling, predictie en preventie van gestoorde periconceptionele uitkomsten met gevolgen voor de gezondheid van moeder en kind, en huidige en toekomstige generaties.

Vraagstelling/hypothese

Welke genetische- en omgevingsfactoren en moleculair (epi)genetische biologische mechanismen zijn betrokken bij het ontstaan van periconceptionele zwangerschapscomplicaties?

Relevantie

Deze studie zal bijdragen aan de identificatie van determinanten en mechanismen, die een rol spelen in de periconceptionele (patho)fysiologie van reproductie- en zwangerschapsstoornissen. Voorspellende testen zullen worden ontwikkeld voor de periconceptie periode, die van grote waarde zullen zijn om de maternale-, foetale en perinatale morbiditeit en mortaliteit te reduceren. Hiermee zal worden bijgedragen aan de primaire, secundaire en tertiaire preventie van subfertiliteit, zwangerschapscomplicaties, als ook obesitas en verouderingsziekten in het latere leven.

Begeleider(s)

Projectleider: Prof. dr Régine P.M. Steegers-Theunissen

Mede-projectleiders: Dr Alex Eggink, Prof.dr Irwin Reiss, Prof.dr Dick Tibboel

Projectcoördinator: Dr Wendy Koster; Projectmanager: Annelies Ham

Uitvoerder(s)

Joke van Rhee, Caroline van den Berg, Linette van Duijn, Matthijs van Dijk, Fieke Husen, Irene Koning, Nina Molenaar, Eline Oostingh, Sanne Overdijkink, Igna Reijnders, Jorine Roelants

Partners

Diverse afdelingen van het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum.

Contactpersonen

Prof.dr. R.P.M. Steegers-Theunissen

Periode

December 2009 – heden


Publicaties

In de publicatie over de studie opzet zijn diverse publicaties tot april 2015 opgenomen in:

Steegers-Theunissen RP, Verheijden-Paulissen JJ, van Uitert EM, Wildhagen MF, Exalto N, Koning AH, Eggink AJ, Duvekot JJ, Laven JS, Tibboel D, Reiss I, Steegers EA. Cohort Profile: The Rotterdam Periconceptional Cohort (Predict Study). Int J Epidemiol. 2016 Apr;45(2):374-81.Log in / Registreer