De (kosten) effectiviteit van een online interventie (MamaKits) voor zwangere vrouwen met stress, depressieve en/of angstklachten

Geplaatst op

Depressieve- en angstklachten tijdens de zwangerschap zijn een probleem voor de vrouw en haar kind waaronder een verhoogde kans op postpartum depressie, niet starten met borstvoeding, verhoogde kans op vroeggeboorte en dysmaturiteit.

Uit de literatuur blijkt dat veel behandelingen weinig tot geen effect hebben. Een mogelijke verklaring is de therapieontrouw door problemen met het organiseren van de therapiesessies buitenshuis. MamaKits online biedt vrouwen een online cursus, begeleid door een coach, die thuis in eigen tijd gevolgd kan worden. De cursus is gebaseerd op een al bestaande online behandeling (‘Alles-onder-controle’), die goede resultaten heeft geboekt bij patiënten met o.a. depressieve klachten. Dit onderzoek betreft een randomised trial met een wachtlijstgroep, die de cursus 6 weken na de bevalling alsnog kan volgen.

Doel

Het verminderen van het aantal zwangere vrouwen met depressieve- en angstsymptomen en daardoor het verbeteren van de perinatale uitkomst.

Vraagstelling/hypothese

  1. Is de online zelfhulp interventie Mamakits effectief in het verminderen van depressieve- en angstsymptomen tijdens de zwangerschap en postpartum?
  2. Leidt dit tot een verbetering van de perinatale zorg?
  3. Is deze interventie kosteneffectief?

Relevantie

Het verminderen van de depressieve en angstklachten tijdens de zwangerschap is van direct belang voor de vrouw. Daarnaast leidt het tot een betere perinatale uitkomst voor moeder en kind.

Begeleider(s)

Prof.dr. A. Honig
Prof.dr. C.J.M. de Groot
Prof.dr. A. van Straten

Uitvoerder(s)

Drs. H.M.Heller, psychiater

Partners

Afdeling klinische psychologie van de Vrije Universiteit , de afdeling Prezens van GGZ inGeest en EMGO+ Instituut VUmc

Contactpersonen

Drs. H.M. Heller

Periode

Begindatum: maart 2014
Einddatum: De inclusie in januari 2017 afgerond. Het onderzoek loopt nog tot 10 weken na de bevalling van de laatste vrouw uit de controlegroep. Dat is naar verwachting in september 2017.


Publicaties

The (cost) effectiveness of an online intervention for pregnant women with affective symptoms: protocol of a randomised controlled trial. Heller HM, van Straten A, de Groot CJ, Honig A.
BMC Pregnancy Childbirth. 2014 Aug 14;

Tweede publicatie in voorbereiding