De MOTHER-studie: behandeling van hyperemesis gravidarum met vroege sondevoeding

Geplaatst op

Hyperemesis gravidarum (HG) is de meest voorkomende reden van ziekenhuisopname in het eerste trimester. HG heeft grote impact op de kwaliteit van leven en is geassocieerd met ongunstige geboorte-uitkomsten zoals een laag geboortegewicht.

Op dit moment worden vrouwen met HG waarbij ziekenhuisopname noodzakelijk is behandeld met intraveneuze rehydratie en sondevoeding wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegepast. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van beide behandelingen in HG-patiënten, hoewel kleine observationele studies laten zien dat sondevoeding een effectief middel is in de behandeling van dehydratie, ondervoeding en klachten van misselijkheid en braken.

De MOTHER-studie is een RCT naar de behandeling van HG waarbij intraveneuze rehydratie (‘care as usual’) met vroege sondevoeding wordt vergeleken. Primaire uitkomsten zijn maternale klachten (PUQE-score) en geboortegewicht. Ook wordt gekeken naar maternaal gewicht, kwaliteit van leven, duur van ziekenhuisopname(s), kosten en neonatale morbiditeit. Daarnaast volgt lange termijn follow-up van het kind.

Doel

Evalueren van de effectiviteit van een voedingsinterventie in patiënten met HG op de gezondheid van moeder en kind.

Vraagstelling/hypothese

Vroege sondevoeding is een effectievere behandeling van hyperemesis gravidarum (HG) symptomen dan intraveneuze rehydratie en verbetert de zwangerschapsuitkomst.

Relevantie

Dit is de eerste studie naar een voedingsinterventie in patiënten met HG en voorziet daarmee in een belangrijke kennislacune.

Begeleider(s)

Prof.dr. T.J. Roseboom
Prof.dr. B.W. Mol
Dr. R.C. Painter

Uitvoerder(s)

M. Koot, PhD-candidate

Partners

Het onderzoeksconsortium Verloskunde, Gynaecologie, Fertiliteit, Neonatologie, Gynaecologische Oncologie en Urogynaecologie.

www.studies-obsgyn.nl/mother

Contactpersonen

M. Koot PhD-candidate

Periode

Startdatum: september 2013
Verwachte einddatum: september 2016