Epidemiologie van neonatale herpes in Nederland
Geplaatst op
Nederland is een van de weinige Europese landen waar periodiek de incidentie van neonatale herpes infecties wordt gemonitord op basis van surveys.
Neonatale herpes is een ernstige aandoening die vooral optreedt wanneer de zwangere vrouw in de laatste zes weken voor de bevalling een primaire genitale HSV-infectie oploopt. Deze infecties kunnen door zowel type HSV-1 als HSV-2 worden veroorzaakt. Bij een vermoedelijke primaire HSV-infectie in de laatste zes weken voor de bevalling wordt een keizersnede aanbevolen. Voor de huidige survey (2012-2015) zijn alle afdelingen kindergeneeskunde en gynaecologie van de Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd om een vragenlijst te beantwoorden m.b.t. aantal neonatale HSV cases, aantal zwangeren met herpes en beleid t.a.v. neonatale herpes preventie. Daarnaast zijn gegevens uit Perined geanalyseerd en longitudinale trends vanaf 1999 in kaart gebracht.
Doel
Inzicht verkrijgen in:
- Incidentie van neonatale herpes in Nederland en trends over de tijd
- Naleving van protocollen ter preventie van neonatale herpes
- Incidentie van en risicofactoren voor herpes genitalis tijdens de zwangerschap
Vraagstelling/hypothese
Hoe ontwikkelt de epidemiologie van neonatale herpes zich in Nederland?
Relevantie
Meer inzicht in de ontwikkelingen van de incidentie van maternale en neonatale HSV infecties en in naleving van protocollen ter voorkoming van moeder-kind transmissie kunnen bijdragen aan de preventie van neonatale herpes in Nederland.
Conclusies
De incidentie van neonatale herpes was 4,8 per 100.000 levendgeborenen op basis van
enquêtegegevens (2012-2015) en 3,4 per 100.000 op basis van Perined gegevens (2012-2014).
De incidentie van neonatale herpes nam licht toe over de tijd, evenals de prevalentie van genitale HSV-infectie bij zwangere vrouwen. Factoren die geassocieerd zijn met genitale herpes tijdens de zwangerschap waren een niet-westerse migratieachtergrond en een leeftijd ouder dan 20 jaar. Geen van de kinderen met neonatale herpes had een moeder met een gediagnosticeerde actieve herpes infectie tijdens de zwangerschap. Preventieve maatregelen om verticale herpes-overdracht te voorkomen (zoals een keizersnede) werden minder vaak gerapporteerd in 2012-2015 in vergelijking met 2006-2011.
Longitudinale data suggereren een langzaam toenemende trend van neonatale herpes in Nederland, met een hoog sterftecijfer: 23% (7/30). De gestegen genitale HSV-prevalentie tijdens de zwangerschap kan hebben bijgedragen. Maar een teruggelopen naleving van preventieve richtlijnen kan niet worden uitgesloten. Intensivering van de opsporing van zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een primaire HSV-infectie lijkt noodzakelijk, evenals actieve controle op genitale HSV laesies voor de bevalling.