Ethiek van gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg
Geplaatst op
Gezamenlijke besluitvorming is een essentieel onderdeel van cliënt gecentreerde zorg. Echter, het gebruik van gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg is een uitdaging, en roept ook ethische vragen op.
De nauwe verbondenheid tussen moeder en kind maakt het beslissingsproces in sommige gevallen zeer complex. Andere ethische kwesties die beslissingen beïnvloeden zijn: 1) machtsverschillen en 2) autonomie. Verloskundigen ervaren deze dilemma’s in de complexiteit van de moderne geboortezorg en worstelen met het vinden van de juiste aanpak.
Dit project omvat twee studies:
- Studie 1 verkent de ethische waarden van vrouwen, hun partners en verloskundigen. Vervolgens zal er een tool ontwikkeld worden, die de integratie van waardes in het besluitvormingsproces van vrouwen moet bevorderen.
- Studie 2 onderzoekt – samen met ethici, vrouwen en verloskundigen – manieren om ethische dilemma’s rond gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg aan te pakken en leidt tot een set van aanbevelingen voor de praktijk.
Doel
Het doel is om duurzaam gebruik van gezamenlijke besluitvorming in de verloskundige zorg te stimuleren, als onderdeel van goede verloskundige zorg.
Vraagstelling/hypothese
- Hoe kunnen verloskundigen de ethische waarden van vrouwen en hun eigen waarden integreren in het proces van gezamenlijke besluitvorming binnen de geboortezorg?
- Wat zijn manieren om constructief te werken met ethische dilemma’s rond gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg?
Relevantie
Gezamenlijke besluitvorming is een belangrijk element in het realiseren van cliënt gecentreerde zorg. Dit project levert praktische instrumenten en aanbevelingen om het ethisch gebruik van gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg te bevorderen. Verder komen er een aantal wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften.