VIRTUAL Embryoscope studie

Geplaatst op

De VIRTUAL Embryoscope studie is een prospectief cohort onderzoek ingebed in het Rotterdam Periconceptie Cohort (Predict studie) van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC, Rotterdam.

Vrouwen en hun partners worden preconceptioneel geïncludeerd op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde voorafgaand aan hun IVF/ICSI behandeling. De dataverzameling bij intake bestaat uit een algemene vragenlijst, een voedingsvragenlijst, het meten van lengte, gewicht en bloeddruk en een bloedafname. Vervolgens worden de embryo’s van deze paren gekweekt in de EmbryoScopeTM, welke iedere 10 minuten een microscopische foto van het embryo maakt. Op deze manier wordt een longitudinaal beeld van de pre-implantatie embryonale ontwikkeling verkregen.

Doel

Het bestuderen van associaties tussen de periconceptionele gezondheid bij subfertiele paren die een IVF/ICSI behandeling ondergaan en de invloed op de embryo kwaliteit, de kans op zwangerschap en een ‘take home’ baby.

Vraagstelling/hypothese

Welke maternale en paternale genetische-/en omgevingsfactoren en moleculair (epi)genetische biologische mechanismen zijn betrokken bij pre-implantatie embryonale ontwikkeling?

Relevantie

Het identificeren van preconceptionele determinanten in de pathofysiologie van pre-implantatie embryonale ontwikkeling is van belang voor patiënten en artsen, omdat op deze manier het preconceptionele advies verder kan worden onderbouwd en verbetert. Dit levert voordeel op voor patiënten door mogelijk een toename van de zwangerschapskans in een fertiliteitstraject. Het onderzoek zal draagt bij aan de primaire en secundaire preventie van subfertiliteit.

Conclusies

Prospectief cohort onderzoek waarin de invloed van voeding en leefstijl wordt onderzocht op de embryonale groei en ontwikkeling.

Begeleider(s)

Prof.dr. R.P.M. Steegers-Theunissen

Uitvoerder(s)

Drs. Linette van Duijn en Drs. Jeffrey Hoek

Partners

Diverse afdelingen van het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam

Financiers

Erasmus MC MRace

Contactpersonen

Prof.dr. R.P.M. Steegers-Theunissen

Periode

Begindatum: 09-05-2017

Einddatum: nvt

 


Publicaties

Jeffrey Hoek, Maria P.H. Koster, Sam Schoenmakers, Sten P. Willemsen, Anton H.J. Koning, Eric A.P. Steegers and Régine P.M. Steegers-Theunissen. Does the father matter? The association between the periconceptional paternal folate status and embryonic growth. Fertil Steril 2018 (in press)Log in / Registreer