Wikken en wegen: de betekenis van gewicht en gewichtstoename in de eerstelijns zorg voor zwangere vrouwen
Geplaatst op
Er is veel bekend over verhoogde risico’s van obesitas en afwijkende gewichtstoename op ongewenste uitkomsten van zwangerschap en bevalling. Er zijn echter weinig wetenschappelijk onderbouwde handvatten om optimale (eerstelijns) verloskundige zorg met betrekking tot gewicht en gewichtstoename voor zwangere vrouwen vorm te geven.
Doel
Een bijdrage leveren aan kennis en inzicht over gewicht en gewichtstoename bij zwangeren om eerstelijns zorg voor de individuele vrouw te versterken en om als leidraad te dienen bij klinische besluitvorming.
Vraagstelling/hypothese
- Wat is de prevalentie van overgewicht en obesitas in een Nederlandse populatie laagrisico zwangeren, wat is hun gewichtsverloop gedurende de zwangerschap?
- Wat is het effect van BMI klasse en van afwijkende gewichtstoename op verloskundige uitkomsten van vrouwen, die na de intake in aanmerking komen voor eerstelijns zorg?
- Wat is het effect van BMI klasse op gebruik van eerstelijns verloskundige zorg?
- Welke factoren beïnvloeden klinische besluitvorming van verloskundigen ten aanzien van zwangere vrouwen in zijn algemeenheid en obese vrouwen in het bijzonder?
Relevantie
Obesitas is een actueel probleem, wereldwijd en ook in Nederland. Uit internationale literatuur blijkt dat obesitas gerelateerd is aan slechtere perinatale uitkomsten. Resultaten van buitenlandse studies zijn echter niet zomaar toepasbaar op de Nederlandse eerstelijns zorgverlening. We staan in Nederland voor de uitdaging om inzichten te verwerven over het voorkomen en consequenties van obesitas in de eerstelijns populatie en op basis hiervan risicoselectie en beleid vast te stellen.