Op dinsdag 11 maart 2025 verdedigt Nele Martens haar proefschrift met de titel ‘Group care in the first 1000 days, the implementation of context-sensitive group care’ aan de Universiteit Leiden.

Foto bij dit bericht: Majanka Boddé

Martens laat in haar proefschrift zien welke contextuele bevorderende en belemmerende factoren er zijn bij de implementatie van groepszorg in Suriname en in Nederland. Ook maakt zij een vergelijking tussen deze landen. Het proefschrift is onderdeel van het project Group Care during the first 1000 days (GC_1000) in zeven landen.

Combinatie van gezondheidszorg, educatie en peer support

Groepszorg (GC) is een interventie waarbij zwangere vrouwen in groepen van maximaal twaalf personen samenkomen om gezondheidszorg, educatie en peer support te combineren. Tijdens de sessies doen vrouwen zelf gezondheidsmetingen, zoals bloeddrukmetingen, en krijgen ze één-op-één tijd met zorgverleners voor extra gezondheidsbeoordelingen. Daarna bespreken ze in een groep onderwerpen zoals borstvoeding, stressmanagement en bevallingsvoorbereiding, met interactieve oefeningen en gelegenheid voor vragen.

Implementatie van groepszorg in Suriname en Nederland

De focus van dit proefschrift ligt op de implementatie van groepszorg in Suriname en Nederland. Het doel was om de implementatie van contextgevoelige groepszorg te bestuderen, met speciale aandacht voor de situatie in Suriname en Nederland. Martens heeft gekeken naar de verschillende contextuele factoren die de implementatie beïnvloeden, zoals culturele, politieke, economische en gezondheidszorgsysteemfactoren.

In Suriname is er een focus op de fysieke gezondheid van baby’s, terwijl de gezondheid van de moeder vaak wordt verwaarloosd. Veel vrouwen en kinderen ontvangen geen postnatale zorg door slechte communicatie tussen zorginstellingen. Traditionele geneeskunde, zoals vaginale stoombaden, wordt veel gebruikt, maar kan schadelijk zijn. Logistieke en economische uitdagingen, zoals een tekort aan middelen, bemoeilijken de implementatie van groepszorg. Ook speelt cultuur een belangrijke rol, zoals zorgen om de privacy en het belang van advies van oudere vrouwen.

In Nederland werd groepszorg relatief goed geïmplementeerd, maar waren er uitdagingen, zoals wervingsproblemen, tijdmanagement, taalbarrières en verschillen in opleidingsniveau. De implementatie in Nederland had meer structurele ondersteuning, terwijl in Suriname de zorg afhankelijker was van het sociale netwerk en traditionele normen.

Verder onderzoek aanbevolen

Martens beveelt aan om implementatiemapping te gebruiken voor de ontwikkeling van implementatiestrategieën, en om verder te onderzoeken welke kerncomponenten van groepszorg essentieel zijn voor succes. Ook stelt ze voor om hybride effectiviteitsstudies uit te voeren die zowel de effectiviteit van groepszorg als de implementatiestrategieën evalueren.

De verdediging vindt plaats op dinsdag 11 maart 2025 om 13.00 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden op Rapenburg 73 en is live of online te volgen.