Nieuwsbrief maart 2016

Er is geen consensus over wat de beste indicator is om de zwangerschap te beëindigen bij een ernstige intra-uteriene groeiretardatie (IUGR) met een zwangerschapsduur < 32 weken. Deze gecontroleerde, gerandomiseerde studie met drie armen in 20 Europese ziekenhuizen onderzocht wat de beste indicator is voor beëindiging van de zwangerschap: verminderde variatie van de foetale hartslag vast gesteld met cardio-tocografische (CTG) monitoring, verminderde Doppler Pulsatlity Index (PI) (>95e percentiel), een Doppler diastolische flow kering.

Lees verder

voorwoord

Naast het begin van de lente brengt maart 2016 ons ook een gepromoveerde verloskundige erbij. Yvonne Fontein-Kuipers promoveerde op 4 maart met haar proefschrift ‘WazzUp Mama?!‘. De ontwikkeling van een interventie om maternale stress tijdens de zwangerschap te reduceren.Middels een website met vragenlijst kan de client zelf een beeld krijgen van factoren in haar leven die mogelijk stress zouden kunnen veroorzaken. Daarmee wordt de kennis en keuzemogelijkheden voor de client vergroot. Kortom: risicoselectie door de client zelf.

Een aanpak die past bij het zorgconcept Client Centered Care en die aansluit bij een nieuwe kijk op gezondheid. Gezondheid is meer dan het ontbreken van ziekte, het gaat om betekenisvolle invulling te kunnen geven aan het eigen leven. De regie bij de client. Vanaf deze plek feliciteren wij Yvonne, die werkzaam is als hoofddocent bij de VAR, met haar prestatie en wij feliciteren onze beroepsgroep omdat wij weer een promovenda rijker zijn om ons domein van de fysiologische geboortezorg en de client gerichte zorg verder te kunnen expliciteren. Verder in deze nieuwsbrief meer informatie van Yvonne over onderzoek rondom Client Centered Care, ook binnen het onderwijs.

Aandacht voor de niet medische aspecten van invloed op zwangerschap en het detecteren hiervan krijgt in deze nieuwsbrief ook de aandacht, en zo is er nog veel meer waardevol nieuws.

Veel leesplezier met alle onderzoekgegevens in deze nieuwsbrief en ook een zonnige (verloskundige) lente gewenst.

Marion van Harn
onderwijsmanager Verloskunde Academie Rotterdam

Hypoxie bij geboorte is meestal niet oorzaak van cerebrale parese

Deze review, van de bestaande literatuur over Cerebrale parese (CP)…

Lees verder

Academische Werkplaats - Verloskunde Academie Rotterdam

De Academische Werkplaats van de Verloskunde Academie Rotterdam (VAR) draagt…

Lees verder