Handreiking ‘ Baringshoudingen tijdens de uitdrijving’

Deze handreiking verschijnt binnen het kader van ‘De Kracht van Begeleiding’ (KvB), een driejarig KNOV-project dat de begeleidende en coachende rol van verloskundigen wil versterken.

Het doel van het project is dat vrouwen optimale ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling krijgen en meer tevreden zijn over het verloop van de bevalling. In deze handreiking ‘Baringshoudingen tijdens de uitdrijving’ willen we dieper ingaan op de ondersteuning van de barende vrouw tijdens de uitdrijving.

Het proefschrift van Ank de Jonge, ‘Birthing positions revisited, examining the evidence for a routine practice’ 1 en de Cochrane-review ‘Position in the second stage of labour for women without epidural anaesthesia’ (hierna: Cochrane-review)2 dienden als onderbouwing van deze handreiking. Een aantal artikelen uit het proefschrift van De Jonge zijn (vertaald) verschenen in het Tijdschrift voor Verloskundigen (TvV) en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Corine Verhoeven bespreekt deze literatuur in het TvV van december 20113 samen met een Cochrane-review over baringshoudingen tijdens de ontsluiting.

De KNOV bracht in 2006 de standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’ uit. In deze standaard komen ook de houdingsveranderingen tijdens de ontsluitingsfase aan bod. In bijlage 1 vindt u de bijbehorende aanbevelingen uit de standaard. Voor baringshoudingen tijdens de uitdrijvingsfase is echter geen richtlijn beschikbaar.

Gebruik van verschillende baringshoudingen heeft veel voordelen. Toch blijkt uit de resultaten van de Deliverstudie (2011) dat 85% van de vrouwen liggend in bed bevalt. Voor vrouwen die in het ziekenhuis bevallen is dit zelfs 93%. Bovendien zegt 45% van de vrouwen dat zij onvoldoende bewegingsruimte had tijdens de bevalling.

Deze handreiking geeft u handvatten voor uw verloskundige zorg tijdens de uitdrijving. Daarmee kunt u de barende vrouw tijdens de uitdrijving ondersteunen bij het kiezen van voor haar geschikte baringshoudingen. U doet kennis op over de effectiviteit en de voor- en nadelen van verschillende baringshoudingen tijdens de uitdrijvingsfase. U kunt ook vrouwen hierover voorlichten en u weet hoe u vrouwen hierin kunt stimuleren. Bovendien kunt u aan de hand van deze handreiking het gesprek aangaan met uw collega’s over hoe u het gebruik van verschillende houdingen tijdens de uitdrijvingsfase kunt bevorderen.


Type

Handreiking

Publicatie datum

22/12/2011
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.