Oratie Simone Buitendijk: De stem van vroede vrouwen

Pleidooi voor een vrouwvriendelijke zwangerschaps- en bevallingscultuur

Gynaecologen en verloskundigen moeten zich niet opstellen als tegenstanders, maar zich juist samen sterk maken voor behoud van het ‘unieke’ systeem van thuisbevallen.

Simone Buitendijk
Daarvoor heeft hoogleraar eerstelijns verloskunde en ketenzorg Simone Buitendijk van het Amsterdamse AMC vrijdag gepleit. Ze hield vrijdag 12 maart haar inaugurele rede. Haar leerstoel is ingesteld door de KNOV.

Nederland kent een relatief hoge sterfte onder kinderen. Een commissie heeft kortgeleden geadviseerd zwangere vrouwen sneller onder medisch toezicht te stellen van gynaecologen, zeker als er van tevoren risico’s worden vastgesteld voor de gezondheid van moeder en kind. Veel deskundigen denken dat thuisbevallen hierdoor in de toekomst veel moeilijker zal worden.

Volgens Buitendijk zou dat een slechte zaak zijn. Bij bevallingen in het ziekenhuis wordt veel vaker medisch ingegrepen, waardoor volgens haar juist extra risico’s ontstaan. Ze wijst op Amerikaans onderzoek dat aangeeft dat baby’s bij een vrijwillige keizersnede (dus zonder medische noodzaak) drie keer zoveel kans lopen te sterven als baby’s die op natuurlijke wijze worden geboren.

Als moeders thuis bevallen, zegt de hoogleraar, hebben ze vaak betere herinneringen aan de geboorte van hun kind en ontwikkelt de band tussen moeder en kind zich voorspoediger.

Het aantal thuisbevalingen neemt volgens haar steeds verder af. Vijftig jaar geleden lag het nog op 70 procent; nu is het gezakt tot 30. Tegelijkertijd wordt er in het ziekenhuis steeds vaker medisch ingegrepen bij geboortes. Bij een derde van de gevallen wordt de bevalling ingeleid, 10 procent van de vrouwen krijgt een ruggenprik tegen de pijn en 10 procent van de bevallingen gebeurt met een vacuĆ¼m- of tangverlossing.

Buitendijk stelt dat de kwaliteit van de thuisbevallingen, onder begeleiding van verloskundigen, goed is. Van de 1700 baby’s die per jaar vlak voor, tijdens, of vlak na de bevalling overlijden, is de bevalling slechts in 3.5 procent van de gevallen begonnen bij de verloskundige, zei ze.

bron: ANP/trouw.nl

Type

Overig (onderzoeksinstituten, anders)

Publicatie datum

12 March 10
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.