Zwangerschap, postpartumperiode en werk – achtergronddocument bij de NVAB-richtlijn

Advisering en begeleiding door de bedrijfsarts

De richtlijn van de NVAB biedt de bedrijfsarts ondersteuning bij het vertalen van risicofactoren naar een preventief beeld ten aanzien van zwangeren en werknemers post partum.

M.D.M. van Beukering, M. Lebbink (coordinatie) en de commissieleden Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
Tevens is het een begeleidingsrichtlijn gericht op het bedrijfsgeneeskundig handelen in de spreekkamer met betrekking tot de individuele zwangere en haar leidinggevende. Voorlichting en preventief beleid zal leiden tot gezondheidswinst bij zowel de zwangere als het (ongeboren) kind: gevolg is minder verzuim bij de werknemer, zowel tijdens de zwangerschap en als in de postpartum-periode, en minder afwijkingen bij het kind, zoals laag geboortegewicht of vroeggeboorte. De richtlijn beperkt zich tot de zwangerschap en de postpartum-periode. De bedrijfsarts zal zich bij de begeleiding van een zwangere altijd moeten realiseren dat er mogelijk in de postpartum-periode ook aanpassingen met betrekking tot werk nodig zijn of begeleiding noodzakelijk is. Het handelen dient evenwichtig te zijn, gebaseerd op zowel kennis van de zwangerschap en postpartumperiode als van de consequenties voor het werk hiervan.

Type

Richtlijn

Publicatie datum

01 June 07
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.