Screening for spontaneous preterm birth

Kortere baarmoederhals vergroot de kans op vroeggeboorte

Een duo-promotieonderzoek aan twee verschillende universiteiten: het lukte Jeanine van der Ven (AMC) en Melanie van Os (VUmc) op 3 september.

Ze promoveerden op hun onderzoek naar de voorspellende indicatoren voor vroeggeboorte, in de hoop een betere screening te kunnen realiseren. Het onderzoek maakt deel uit van de Triple P-studie.

De onderzoekers concluderen dat een kortere baarmoederhals (cervixlengte), de kans op een vroeggeboorte vergroot. Echter, de voorspellende waarde van de meting is helaas beperkt, omdat de lengte van de baarmoederhals bij twintig weken zwangerschap bij de meeste vrouwen (94%) die te vroeg bevallen, niet verkort is. Zij deden hun bevindingen door de baarmoederhals te meten bij zwangere vrouwen met een laag risico op vroeggeboorte.

Daarnaast onderzochten ze bij vrouwen met een korte baarmoederhalslengte het effect van vaginale progesteron op het voorkómen van een vroeggeboorte. Ze vonden dat progesteron de kans op een vroeggeboorte vóór 32 weken en vóór 34 weken vermindert, maar dit resultaat was niet statistisch significant. Er was geen vermindering van vroeggeboorte vóór 37 weken. Ook konden ze geen significant effect aantonen van progesteron op het verbeteren van de gezondheidsuitkomst van de pasgeborene.

Download op deze pagina de samenvatting van het proefschrift. De meest volledige versie van het proefschrift vind u op http://dare.uva.nl/record/1/489405

 

Datum publicatie

03 September 15

Promotor(s)

Prof.dr. C.J.M. de Groot
Prof.dr. B.W. Mol

Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.