Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende huidveranderingen en/of -afwijkingen ontstaan zoals hyperpigmentatie (linea nigra), non-pitting oedeem, striae en pruritus. Pruritus tijdens de zwangerschap kan fysiologisch zijn. Ook kan een flare-up voorkomen van een ziekte die voorafgaand aan de zwangerschap al aanwezig was. Deze flare-up geeft meestal afwijkingen op de hoofdhuid, anus en vulva. In het geval van zwangerschapsspecifieke pruritis in het tweede of derde trimester is de buikhuid het meest frequent aangedaan. Vier groepen van zwangerschapsspecifieke dermatosen worden beschreven:
1) prurigo of pregnancy;
2) pruritic folliculitis of pregnancy;
3) pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy.
In deze drie groepen loopt de foetus geen specifiek
risico. Wij presenteren een casus over een patiënt waarbij intra-uteriene groeivertraging werd gezien met daarnaast jeukklachten, huidafwijkingen en zwangerschapsgeïnduceerde hypertensie door de vierde groep:
4) pemphigoïd ofwel herpes gestationis.

Bij pruritis gravidarum en intra-uteriene groeivertraging dient altijd een dermatoloog in consult gevraagd, of op zijn minst overwogen te worden, voor eventuele aanvullende diagnostiek en behandeling. Wegens het risico van placentainsufficiëntie is foetale bewaking geïndiceerd. Bij pemphigoïd gestationis is alleen symptomatische behandeling met corticosteroïden mogelijk. Het termineren van de zwangerschap is de enige definitieve behandelmethode.