De transitie naar het ouderschap is geassocieerd met veranderingen in de relatie tussen partners. Uit kwantitatief onderzoek is bekend dat er een verband is tussen het hebben van minder voldoening en een lagere kwaliteit van de relatie en de transitie naar het ouderschap. Kwalitatief onderzoek kan meer gedetailleerde informatie over de impact van het krijgen van een kind op de relatie geven.

In deze meta-etnografische analyse van kwalitatief onderzoek naar de invloed van het krijgen van een kind op de relatie tussen partners zijn alleen artikelen geïncludeerd van na 1996, die gaan over de romantische relatie tijdens de transitie naar het ouderschap in de westerse samenleving.

In de analyse van 12 studies kwamen zes thema’s naar voren:

1) De aanpassingsfase; een periode van verandering in de relatie door het aanpassen aan de rol van ouder zijn. Dit geeft gevoelens van overleven, vermoeidheid maar ook het vinden van steun bij elkaar.

2) Focus op de baby; zowel qua fysieke taken als ook emotionele betrokkenheid bij het kind. Dit gaat ten koste van de aandacht voor de partner. Alhoewel het ook een gevoel van compleetheid kan geven. Stellen geven hierbij aan onvoldoende voorbereid te zijn op de periode na de geboorte.

3) Communicatie; er zijn momenten van negatieve communicatie, spanning en irritaties of de communicatie is vooral gefocust op de baby. Naast negatief werd het ook ervaren als groeimogelijkheid of als effectieve communicatie en als hulpmiddel om samen de eerste periode door te komen.

4) Intimiteit; veranderingen in de seksuele relatie, door vermoeidheid, verschillende verwachtingen en andere prioritering, maar er zijn ook stellen die beschrijven dat juist de behoefte en het belang van intimiteit vergroot is.

5) Spanning op de relatie; vooral op de korte termijn, voordat een nieuw evenwicht gevonden wordt en

6) Versterkte relaties; zich uitend in verdiepende verbinding en positieve gevoelens over het zijn van een “echte familie”.

De eerste vier thema’s laten zowel positieve en negatieve effecten op de relatie zien. Thema 5, spanning in de relatie, werkt negatief, waar thema 6, versterkte relaties, juist positief werkt op de relatie.

De onderzoekers concluderen dat het krijgen van een kind impact heeft op de relatie tussen partners. Daarom zou ondersteuning van nieuwe ouders wenselijk zijn. Dit door middel van voorlichting tijdens de zwangerschap over de mogelijke veranderingen in de relatie en het geven van ondersteuning na de bevalling om mogelijke problemen te herkennen en te waar mogelijk te ondervangen.