Nieuwe adviezen voor preventie van voedselovergevoeligheid

Jeugdgezondheisdszorg-richtlijn Voedselovergevoeligheid

Joana Kist-van Holthe Anneke Bulk-Bunschoten Carry Wensing-Souren Berber Vlieg-Boerstra Frank Kneepkens Ton Kuijpers Marlou de Kroon Aline Sprikkelman Remy HiraSing

Voedselovergevoeligheid kan berusten op voedselallergie, bijvoorbeeld koemelkallergie, en op niet-allergische voedselintolerantie, zoals coeliakie en lactose-intolerantie. Koemelkallergie komt voor bij 1 tot 3% van alle zuigelingen en is de meest frequente oorzaak van voedselovergevoeligheid. Over het algemeen is koemelkallergie van voorbijgaande aard; op de leeftijd van drie jaar heeft 90% van de kinderen geen klachten meer. Overgevoeligheid voor gluten (coeliakie) is een multisystemische inflammatoire (auto-) immuunziekte die kan optreden bij erfelijk gepredisponeerde mensen na ingestie van gluten. Hoewel coeliakie bij 1 op de 200 individuen voorkomt, is de incidentie van gediagnosticeerde coeliakie bij kinderen tussen 1 en 2 per 1000. Klinisch uit de aandoening zich zeer variabel, van (vrijwel) symptoomloos tot ernstige dystrofie waarbij het individu onvoldoende groeit ten gevolgen van malabsorptie.

Tijdschrift voor Verloskundigen

Datum publicatie

01 April 14

Type

Tijdschrift voor Verloskundigen