Drinkt u ’m zwart? Cafeïneconsumptie in de zwangerschap

Cafeïne is een biologisch werkzame stof, vooral voorkomend in koffie. De Nederlandse vrouw drinkt gemiddeld vijf koppen koffie per dag, ook andere voedingsmiddelen bevatten cafeïne zoals thee en chocolade.

Ineke Damen, Hinke Slappendel, Gea Teunissen
Cafeïne kan met dezelfde concentratie in alle weefsels van het lichaam komen, dus bij een zwangere geldt dit ook voor de foetus. De vraag die hierbij gesteld moet worden is of dit schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind met zich meebrengt. In verband met de relevantie van deze vraag hebben wij dit onderwerp voor de scriptie gekozen, welke dient als examenonderdeel in de opleiding tot verloskundige.

De onderzoeksvraag is hierbij als volgt geformuleerd: ?Hebben gezonde zwangeren die overmatig cafeïne gebruiken meer kans op negatieve zwangerschapsuitkomsten dan zwangeren die geen of weinig cafeïne gebruiken tijdens de zwangerschap?? Het doel van deze scriptie is bijdragen aan betere zwangerschapsuitkomsten door middel van het verstrekken van optimale voorlichting. Momenteel wordt er namelijk geen eenduidige voorlichting gegeven omtrent cafeïne-inname in de zwangerschap.

Methoden

Voor deze scriptie is een literatuurstudie uitgevoerd. Om relevante informatie te vinden is gebruik gemaakt van Pubmed, internet en studieboeken. Op basis van analyse van tien onderzoeksartikelen hebben wij overmatig cafeïnegebruik gedefinieerd als een inname van ? 300 milligram cafeïne per dag. Bij deze grens werd namelijk in de meerderheid van de artikelen een significant verhoogd risico op negatieve zwangerschapsuitkomsten gevonden. In deze literatuurstudie is gekeken naar de effecten van cafeïne op spontane abortus, intra-uteriene groeiretardatie, intra-uteriene vruchtdood, preterme partus en het syndroom van Down.

Conclusie

De conclusie die uit de scriptie naar voren komt is dat zwangeren die ? 300 milligram cafeïne per dag gebruiken een significant verhoogd risico op spontane abortus en intra-uteriene vruchtdood hebben. Dit komt overeen met 3-4 koppen koffie of 6 koppen thee per dag. Om deze reden willen wij de verloskundige aanbevelen om de vraag naar cafeïnegebruik op te nemen in de medische anamnese en in het eventuele preconceptionele spreekuur en hier zonodig voorlichting over te geven volgens het V-MIS stappenplan. Voorts raden wij de opleiding aan om het onderwerp op te nemen in het lesmateriaal en daarnaast moet het beschreven worden in de folder ‘Zwanger! Algemene informatie’. Tot slot zijn wij van mening dat er een grote structurele meta-analyse met betrekking tot overmatig cafeïnegebruik in de zwangerschap uitgevoerd dient te worden.

Begeleider(s)

Drs. M. Clement

Datum publicatie

16/03/2007
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.