Kracht en Kwetsbaarheid rondom Geboorte

Een studie naar de relatie tussen cultuur en beleving van zwangerschap en geboorte in Nederland

Binnen iedere cultuur bestaan specifieke gebruiken en omgangsvormen rondom zwangerschap en geboorte. Het zijn cultureel karakteristieke elementen die de benadering van een geboorteproces in een cultuur mede vormen.

Merle van de Reep, Master Culturele antropologie en sociologie der niet-westerse samenlevingen
In deze scriptie geef ik een analyse van de Nederlandse benadering van zwangerschap en geboorte en de cultureel specifieke elementen die hieraan ten grondslag liggen. De benadering van geboorte als natuurlijk, fysiologisch proces, het bestaan van de thuisbevalling en de sterke positie van verloskundigen in Nederland staan hierin centraal.

Daarnaast ga ik in op de benadering van zwangerschap en geboorte van verloskundigen, gynaecologen en babydeskundigen. Ik laat zien hoe deze culturele waarden op verschillende manieren in de benadering van het geboorteproces terugkomen. Karakteristieken die de benadering mede vormen zijn de intieme thuissetting, het idee dat het vrouwelijk lichaam een normale baring aankan en de waarde van een persoonlijke begeleiding.

Cultuur, tradities en gebruiken rondom zwangerschap en geboorte veranderen door de tijd heen. Door het proces van globalisering en toenemende medicalisering van geboorte wereldwijd, is ook het geboorteproces in Nederland aan verandering onderhevig. Ik laat zien hoe de waarde van de cultureel karakteristieke elementen binnen deze ontwikkelingen blijft bestaan en welke verschuivingen er in optreden.

Deze toenemende medicalisering en de huidige ontwikkelingen rondom geboorte beïnvloeden de benadering van deskundigen en de beleving van de vrouw.

Begeleider(s)

Anja Hiddinga

Datum publicatie

01 August 10
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.