Seksualiteit postpartum

Het doel van deze literatuurstudie is informatie verzamelen over psychische en lichamelijke veranderingen bij ouders in de eerste periode na de bevalling en de invloed hiervan op de seksualiteit.

Merel de Regt, Rolien de Ruijter


De onderzoeksvragen
Welke lichamelijke en psychische veranderingen treden op na de bevalling bij de vrouw en wat is de invloed daarvan op de seksualiteit.

Methoden

Onderzoek naar medische en psychologische artikelen in Pubmed en Cochrane leverde vijf relevante artikelen op gepubliceerd tussen 1984-2002. Er is ook vaak gebruik gemaakt van de sneeuwbalmethode (related articles) De volgende lichamelijke veranderingen post partum komen in de onderzoeken naar voren: Pijn of gevoeligheid van de episiotomie of ruptuur, vaginaal bloedverlies, dyspareunie, onvoldoende vaginale excretie, vagina te ruim / te strak en lekkende borsten bij seksuele opgewondenheid, overgewicht, striae, losse buikhuid. Als psychische veranderingen werden aangegeven: gespannenheid / stress, minder aantrekkelijk voelen en depressie. Na de geboorte moeten de ouders ook wennen aan de nieuwe rolverdeling, niet alleen zijn ze partner en minnaars maar ze zijn nu ook ouders. Deze veranderingen veroorzaken ongemak en stress en beïnvloeden de seksualiteit over het algemeen op negatieve wijze. De meeste stellen hervatten gemiddeld rond zes weken na de bevalling de coïtus. Seksuele interesse en activiteit nemen meestal af ten opzichte van de periode voor de zwangerschap maar er is veel individuele variabiliteit. Seksuele problemen treden in de periode direct post partum relatief vaak op. De grootte van het opgelopen lichamelijke trauma bepaalt voor een groot gedeelte de abstinentie periode van coïtus. Door hormoonveranderingen bij de borstvoeding hebben nogal wat vrouwen last van dyspareunie als gevolg van verminderde vaginale excretie.

Conclusie

Bekkenbodem trauma en vloeien zijn lichamelijke veranderingen die invloed hebben op de periode van het hervatten van de coïtus. Bij vrouwen die borstvoeding geven hebben lekkende borsten en verminderde vaginale excretie meestal een negatieve invloed op zowel de frequentie als de mate van bevrediging die wordt ervaren bij de coïtus. Psychische invloeden zoals druk van de partner op seksueel gebied, minder aantrekkelijk voelen en vermoeidheid zorgen voor een verminderd seksueel verlangen en verminderde mate van seksuele bevrediging.

Begeleider(s)

EM. Gerritsma

Datum publicatie

02 June 05

Trefwoorden:

postpartum seksualiteit
Log in / Registreer Een reactie plaatsen is mogelijk zodra u ingelogd bent.