Kennispoort congres, 22 januari 2016

VOORBIJ DE FYSIOLOGIE IN DE NEDERLANDSE GEBOORTEZORG?
Evidence Based of Evidence Biased Medicine

Voor de meeste vrouwen is een fysiologische zwangerschap en geboorte de beste weg naar een goede gezondheidsuitkomst. Desondanks stijgt de laatste jaren het aantal interventies in de Nederlandse geboortezorg, zoals sectio caesarea en gebruik van oxytocine. In hoeverre leidt deze toename van interventies ook tot betere uitkomsten?

Dit congres stond stil bij de gevolgen van deze trend naar meer interventies. We deden dit aan de hand van de drie peilers van Evidence Based Medicine:

  1. EVIDENCE: Wat zijn de effecten Evidence Based medicine op de verloskundige zorg in Nederland?
  2. CLIËNT: Wat wil de cliënt zelf en hoe kunnen we haar als zorgverleners ondersteunen? Zowel de kwetsbare cliënt als de cliënt met een duidelijk eigen geluid en wens?
  3. ZORGVERLENER: Welke rol kunnen zorgverleners spelen bij het bevorderen van de fysiologie en wat maakt dat lastig?

Nog niet eerder ontving de congrescommissie zoveel interessante bijdragen van Nederlandse onderzoekers. De beste inzendingen kregen een passende plek in het rijke en gevarieerde programma. Elk van de drie thema’s werd plenair ingeleid door een keynote spreker en vervolgens uitgewerkt in drie keer drie parallelsessies en twee interactieve workshops. Daarnaast waren er drie postersessies rond de subthema’s EBM, Cliëntgerichte zorg en Organisatie van Zorg. De aanwezigen konden hun stem uitbrengen op de beste poster.