Townsend E en Pitchford NJ Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample BMJ Open 2012;2: e000298. Directe link naar de gratis full tekst versie Onderzoekers in Nottingham stelden zich de vraag hoe vast voedsel het beste bij kinderen geïntroduceerd kan worden. Zij deden onderzoek bij 92 kleine kinderen die zelf eten met de handen (baby-led) en 63 kinderen die eten met een lepel (spoon-fed). Er werd gekeken naar de voorkeur voor voedsel en gezondheidsuitkomsten. Tussen juni 2006 en januari 2009 werden 155 ouders met hun kinderen geïncludeerd via advertenties op websites en uit de Nottingham Toddler Laboratorium database. Alle kinderen waren tussen de 20 en 78 maanden oud. Ouders vulden vragenlijsten in waarin aan bod kwamen: voedingsstijl waarmee eten aangeleerd werd, de voorkeur van hun kinderen voor 151 voedingsmiddelen en de frequentie van consumeren. Daarnaast werd gekeken naar BMI en kieskeurigheid. De baby-led groep hield het meest van koolhydraten en de spoon-fed groep het meest van zoete voedingsmiddelen (significant). De baby-fed groep hield meer van eiwitten en complete maaltijden. In de baby-fed groep was het BMI lager; er was een hogere incidentie van obese kinderen in de spoon-fed groep (n=8) vergeleken met de baby-led groep (n=1). Voorkeuren en aanbieden van eten was niet geassocieerd met sociale aandacht of SES. De kinderen waren allemaal even kieskeurig wat voeding betrof. Op de een of andere manier reguleren kinderen die zelf eten hun BMI beter. Bovendien hebben ze een voorkeur voor gezondere voedingsmiddelen dan kinderen die met de lepel te eten krijgen.