Beyerlein A, Schiessl B, Lack P et al. Associations of gestational weight loss with birth-related outcome: a retrospective cohort study. BJOG 2011;118:55-61
Directe link naar de samenvatting in BJOG

Al jaren wordt geprobeerd om gewichtsverlies tijdens de zwangerschap te voorkomen. Maar recente onderzoeken suggereren dat gewichtsverlies voor obese zwangeren gunstig zou kunnen zijn. Deze Duitse studie heeft een landelijke database gebruikt om te kijken wat voor effect gewichtsverlies tijdens de zwangerschap heeft op zwangerschapsuitkomsten.

Tussen 2000 en 2007 bevielen 709.575 vrouwen van een eenling. Het percentage vrouwen met gewichtsverlies nam toe met toenemende BMI van de moeder. Totaal verloor 1% van de vrouwen gewicht tijdens hun zwangerschap, had 62% een normale gewichtstoename en kwam 37% meer aan dan aanbevolen.
Voor de gehele groep vrouwen met een BMI >e; 25 was gewichtsverlies gerelateerd aan minder risico op complicaties zoals pre-eclampsie en niet-electieve keizersnede. Echter, bij vrouwen met een BMI tussen 30 en 40 was gewichtsverlies gerelateerd aan meer kans op vroeggeboorte en dysmaturiteit. Bij obese vrouwen met een BMI >e; 40 met gewichtsverlies werd daarentegen geen toename in negatieve zwangerschapsuitkomsten waargenomen.
De relatie tussen gewichtsverlies en verminderde kans op zwangerschapscomplicaties lijkt te worden overstemd door een hoger risico op vroeggeboorte en dysmaturiteit in vrouwen met overgewicht, behalve voor de groep met een BMI >e; 40.