Zorgverzekeraar Agis heeft laten onderzoeken waar zwangere vrouwen hun informatie vandaan halen.

De meer uitgebreide onderzoeksresultaten zijn hier te vinden op Kennispoort Verloskunde (eerst inloggen).

Zorgverzekeraar Agis heeft laten onderzoeken waar zwangere vrouwen hun informatie vandaan halen. Het betreft een schriftelijk onderzoek, dat is gehouden onder 4.000 vrouwen die contact hebben gehad met de Kraamzorglijn van Agis in de periode april-mei 2010. De respons bedroeg 35%, oftewel 1.380 vrouwen hebben meegedaan.

Uiteraard scoort de verloskundige hoog als informatiebron (68%), maar het internet is voor zwangere vrouwen de meest belangrijke informatiebron (75%). Daarnaast haalt 51% van de vrouwen de informatie over haar ongeboren kind en alles om de zwangerschap heen uit tijdschriften. Vrienden en familie geven de meeste informatie aan 42% van de vrouwen.

Van de zwangere vrouwen, die het internet als een van de belangrijkste informatiebronnen beschouwt, zoekt meer dan de helft (62%) naar informatie over de ontwikkeling van de ongeboren baby. Ook kraamzorg is een interessant onderwerp voor de aanstaande moeders: 59% van hen zoekt hier meer informatie over, gevolgd door informatie over zwangerschapskwalen( 53%), de bevalling zelf (47%) en ‘vergoedingen vanuit zorgverzekering’ (46%).

Verder valt het verschil op tussen vrouwen zonder kinderen, en die met meer kinderen: hoe méér kinderen een vrouw heeft, hoe minder ze naar informatie zoekt. Nullipara zoeken het liefst naar informatie over de bevalling zelf, terwijl vrouwen met meerdere kinderen vaker op zoek zijn naar informatie over vergoedingen en voedingsadvies.