Jarvis S, Nelson-Piercy C. Management of nausea and vomiting in pregnancy. BMJ 2011;342:d3606
Directe link naar de samenvatting in BMJ

Vijftig tot negentig procent van de zwangeren heeft last van misselijkheid en overgeven. Bij ongeveer 35% van hen hebben de symptomen klinisch relevante fysieke en psychosociale gevolgen. Deze klinische review geeft een duidelijk overzicht van oorzaken, kenmerken, diagnostiek, complicaties en behandelmogelijkheden.
Vrouwen die veel last hebben van misselijkheid en overgeven moeten gerust gesteld en gesteund worden. Voldoende hydratering en vermijding van bepaalde voedingsmiddelen is meestal toereikend. Aan de zeer ernstige vorm van misselijkheid en overgeven, hyperemesis gravidarum, lijdt minder dan 1% van de zwangeren. Voordat deze diagnose gesteld wordt, moeten eerst alle andere mogelijke oorzaken van misselijkheid en overgeven worden uitgesloten. Vrouwen waarbij de misselijkheid en het overgeven invloed hebben op hun dagelijks functioneren en die niet voldoende reageren op (intraveneuze) hydratatie, hebben medicatie nodig. Phenothiazine, antihistamines, dopamine agonisten en selectieve 5-hydroxytryptamine receptor antagonisten zijn allemaal veilig tijdens de zwangerschap.
De positieve kant is dat zwangerschappen die gecompliceerd worden door misselijkheid en overgeven minder vaak eindigen in een miskraam. Deze studie geeft verloskundigen handvatten voor een goede voorlichting over misselijkheid en overgeven.