Patel SP, Rodriguez A, Little MP et al. Associations between pre-pregnancy obesity and asthma symptoms in adolescents. J Epidemiol Community Health 2011; doi:10.1136/jech.2011.133777
Directe link naar de gratis full text versie van het artikel in J Epidemiol Community Health

Sinds de jaren zeventig is de prevalentie van astma(symptomen) bij kinderen wereldwijd toegenomen. Daardoor is astma nu een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Men denkt dat deze toename voornamelijk is toe te schrijven aan omgevingsfactoren, omdat genetische factoren niet zo snel veranderen. De stijging is niet te verklaren door roken, omdat het aantal rokende vrouwen tijdens de zwangerschap juist afnam in de meeste westerse landen. In de laatste decennia is het aantal vrouwen met overgewicht en obesitas echter wel toegenomen. Daarom onderzocht deze studie de relatie tussen gewicht en BMI van de moeders voor de zwangerschap en astma(symptomen) bij hun kinderen.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 6.945 adolescenten van vijftien en zestien jaar uit het Noord-Finse geboortecohort uit 1986. Ze corrigeerden in multivariate analyses voor sociale klasse, huwelijkse status, opleiding moeder, astma moeder, geboortegewicht, roken tijdens de zwangerschap, en BMI van de adolescenten.
Piepende ademhaling kwam voor bij 10,6% van de adolescenten en astma bij 6,0%. Het piepen werd significant voorspeld door zowel een hoog absoluut gewicht voor de zwangerschap (hoogste tertiel OR: 1.52; 1.19-1.95) als een hoge BMI (2.8% per kg/m2; 1.5-5.1%). De onderzoekers vonden vergelijkbare resultaten voor astma.