In hun commentaar op Makrides’ gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek, waarderen Oken en Belfort de omvang en methodologische kwaliteit van het onderzoek.

Oken E, Belfort MB. Fish, fish oil, and pregnancy. JAMA 2010;304:1717-1718
Directe link naar de samenvatting in JAMA

In hun commentaar op Makrides’ gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek, waarderen Oken en Belfort de omvang en methodologische kwaliteit van het onderzoek. Toch vinden zij het belangrijk dat zwangeren de bestaande consensusadviezen rond DHA voorlopig blijven volgen (dagelijks 200 mg DHA innemen via vette vis of visolie capsules). DHA is belangrijk voor neurologische, immunologische en cardiovasculaire processen in moeder en kind. Vrouwen kunnen voldoende DHA innemen via een dieet met voldoende vette vis, maar dagelijkse inname van visoliecapsules is veilig, gemakkelijk en wordt al veel gedaan door zwangeren. Makrides’ negatieve resultaten komen overeen met andere experimenten, maar observationele studies laten zien dat vis eten de ontwikkeling van kinderen wél bevordert. Mogelijk bevat vette vis meer werkzame ingrediënten dan visolie capsules. Oken en Belfort pleiten voor het langer volgen van de kinderen, omdat de BSID-III mogelijk niet gevoelig genoeg is om kleine belangrijke verschillen te meten op heel jonge leeftijd. Ze herinneren aan gunstige effecten van DHA op de neurologische ontwikkeling van preterme meisjes in eerder experimenteel onderzoek van Makrides en aan het lagere risico op vroeggeboorte in de visoliegroep van hun recente onderzoek.

Kortom, de commentatoren pleiten voor meer experimenteel onderzoek naar inname van vette vis of visolie met langere follow-up duur. In afwachting daarvan zou het advies aan zwangeren moeten worden gehandhaafd om dagelijks 200 mg DHA in te nemen, via vette vis of visoliecapsules.