Voor het herpes simplex virus (HSV) is 22% van de zwangeren seropositief; 2% krijgt een primaire infectie tijdens de zwangerschap. Behandeling vindt vaak plaats met acyclovir (Zovirax), valaciclovir (Zelitrex) of famciclovir (Famvir).

Pasternak B, Haviid A. Use of acyclovir, valacyclovir, and Famciclovir in the first trimester of pregnancy and the risk of birth defects. JAMA.2010;304:859-866. Directe link naar de samenvatting in JAMA

Over de veiligheid van deze medicatie in het eerste trimester van de zwangerschap is weinig bekend. In Denemarken werd uit het National Patient Register een cohort gevormd met alle levendgeborenen tussen 1 jan 2006 – 30 sept 2008. Binnen deze groep werd gekeken welke moeders medicatie tegen HSV gebruikt hadden vanaf vier weken vóór de conceptie tot eind eerste trimester van de zwangerschap. Bij de kinderen werd gekeken naar grote afwijkingen gediagnosticeerd in het eerste levensjaar (EUROCAT). Geïncludeerd werden 837.795 kinderen, waarvan 2,4% grote afwijkingen hadden. Van de 1.804 zwangerschappen waar moeders één van de medicatievormen gebruikten, hadden 40 kinderen een grote afwijking (2,2%), vergeleken met 2,4% in de groep zonder medicatie (OR 0.82;0.57- 1.17) Acyclovir gebruik in het eerste trimester was niet geassocieerd met het vaker voorkomen van afwijkingen bij de kinderen: 2% tov 2,4% in de groep zonder medicatie. Gebruik van acyclovir in de 4 weken vóór de conceptie was geassocieerd met het significant vaker voorkomen van hartafwijkingen en er was een verhoogde kans op oogafwijkingen en neurale defecten. Conclusie: het gebruik van acyclovir en valacyclovir is veilig in het eerste trimester van de zwangerschap.