In Nederland is het inmiddels standaardprocedure dat vrouwen twee routine echo’s aangeboden krijgen die uitgevoerd worden door een verloskundige. Eén tussen week 10-14 en één tussen week 18-21. In sommige andere (Westerse) landen wordt een heel ander beleid gehanteerd.

Fontein Y.
Midirs Hot Topic: the use of ultrasound scans by midwives as part of non-invasive screening for low-risk midwives in Holland.

Midirs Midwifery Digest 19:1, 2009
Te bekijkenvia de site van Midirs

In Nederland is het inmiddels standaardprocedure dat vrouwen twee routine echo’s aangeboden krijgen die uitgevoerd worden door een verloskundige. Eén tussen week 10-14 en één tussen week 18-21. In sommige andere (Westerse) landen wordt een heel ander beleid gehanteerd. Zoals de editor van Midirs Midwifery Digest in een commentaar bij het artikel opmerkt: “..een van de doelen van Digest is het delen van ervaringen en diensten op een internationaal niveau.

Tot Yvonne Fontein me dit artikel toestuurde had ik eigenlijk nooit overwogen dat de beschikbaarheid van echo’s voor screeningsdoeleinden substantieel zou kunnen verschillen in het merendeel van de landen in de Westerse wereld. Het riep bij mij vragen op over hoe we ertoe komen om routines en procedures te accepteren als standaard, terwijl er zoveel internationale verschillen zijn.

En hoe we met die procedures en routines een hoge standaard van zorg bereiken die toch ook nog toegespitst is op individuele behoeften.” Yvonne Fontein beschrijft in dit uitgebreide artikel de achtergrond van deze ontwikkeling en de weg die is afgelegd is om te komen tot de huidige -standaard- praktijk. Ze belicht daarbij aspecten voor de vrouw en voor de verloskundige.