A renewed sense of purpose: Mothers’ and fathers’ experience of having a child following a recent stillbirth. Campbell-Jackson L, Bezance J, Horsch A. BMC Pregnancy and Childbirth2014,14:423
Directe link naar de volledige gratis versie van het artikel.

Hoe ouders een doodgeboorte ervaren en wat de problemen bij de verwerking zijn is in de literatuur beschreven. Binnen één jaar wordt 50% van deze vrouwen opnieuw zwanger. Van 23% van de doodgeboorten is geen reden bekend.

Dit onderzoek uit Zwitserland gaat over ouders die eerder een doodgeboren kind kregen en daarna opnieuw zwanger werden. Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij zeven koppels op het moment dat hun tweede kind twee jaar oud is. Beide ouders zijn apart geïnterviewd over hoe zij bij hun tweede kind de zwangerschap, de binding met hun kind en de tijd na de geboorte ervaren hebben. Hoofdthema’s: leven met onzekerheid, gebruikte strategieën, de relatie met hun tweede kind, het blijvende rouwproces met het impact daarvan en het opnieuw ouder worden.

De gevoelens van vaders en moeders komen overeen wat betreft angst en zich schuldig voelen in de zwangerschap en na de geboorte van het tweede kind. Vooral vaders ervaren onvoldoende tijd om te rouwen. Moeders willen het kind beschermen, terwijl vaders ook hun partner willen beschermen. Ouders ervaren, naast de blijdschap om een goede bevalling, ook verwarring omdat het hen herinnert aan het verlies van het eerdere kind. Ouders zeggen dat zij geleerd hebben van de manier waarop de partner omgaat met het verlies en het nieuwe ouderschap. Na bindingsmoeilijkheden wordt hun identiteit als ouder opnieuw gevormd. Hulpverleners kunnen met deze uitkomsten de begeleiding structureler aanbieden aan ouders na het verlies van een kind.