Vrouwen en hun partners willen kalmte en ontspanning bij de bevalling en tijdens de zwangerschap. Niet alleen omdat dat goed voelt, maar ook omdat de afwezigheid van stress en opwinding voor betere zwangerschapsresultaten zorgt.

A qualitative exploration of the creation of calm in a continuity of carer model of maternity care in London.
Huber US, Sandall J. Midwifery 2009;25:613-621
Directe link naar de samenvatting van het artikel in Midwifery

Vrouwen en hun partners willen kalmte en ontspanning bij de bevalling en tijdens de zwangerschap. Niet alleen omdat dat goed voelt, maar ook omdat de afwezigheid van stress en opwinding voor betere zwangerschapsresultaten zorgt. Kalmte is een belangrijke component van continue zorg en een-op-een begeleiding van zwangeren, blijkt uit deze kwalitatieve studie van Huber en Sandall onder cliënten en verloskundigen van de Albany praktijk in Londen.

In het continue zorgmodel kunnen verloskundigen en cliënten een sterke vertrouwensband opbouwen. Hierbinnen kan kalmte zich ontwikkelen. Cliënten hebben immers tijd en meerdere ontmoetingen met dezelfde verloskundige nodig om zich bij haar op hun gemak te voelen en te vertrouwen op haar kundigheid. Wat ook helpt om kalmte te creëren is eenduidige informatie en adviezen bij een continue zorgrelatie, wat de cliënt zelfverzekerder maakt.

Het mes snijdt aan twee kanten. Mits omgeven door een praktijk die dat organisatorisch ondersteunt, is de een-op-een zorgrelatie ook voor de verloskundige een bron van kalmte. Omdat zij haar cliënt goed leert kennen, is een zorgvuldige inschatting van de behoeften van de cliënt mogelijk. Ook tijdens de baring, wanneer de vrouw in zichzelf is teruggetrokken. De verloskundige zal daardoor eerder volgens de wensen en behoeften van haar cliënt handelen. Haar leerproces wordt daarnaast bevorderd, doordat zij altijd zelf de feedback krijgt over haar eigen fouten en successen.

Tenslotte: een kalme uitstraling van de verloskundige is ‘besmettelijk’. Een jonge moeder vertelt over haar bevalling: ”De verloskundige was erg relaxed en op basis van de gedachte dat zij het gepieker voor haar rekening zou nemen, kon ik ontspannen. Als zij ontspannen was, waarom zou ik dat dan niet zijn?”