David P,  Kling J, Starling A. Migraine in pregnancy and lactation. Curr Neurol Neurosci Rep 2014 DOI:10.1007/s11910-014-0439-7
Directe link naar de samenvatting van het artikel.

Amerikaanse onderzoekers hebben een niet-systematische literatuurstudie verricht naar migraine in de zwangerschap en de periode erna. Van de vrouwen die kampen met migraine heeft het merendeel vaak minder of zelfs geen klachten tijdens de zwangerschap. Cijfers over de precieze daling wisselen sterk tussen studies en het type migraine speelt daarin een rol. Bij vrouwen met migraine zonder aura nemen de klachten sterker af dan bij vrouwen die migraine hebben met aura. Ook zijn er vrouwen die voor het eerst migraine ervaren in de zwangerschap: dit is het geval bij 3-6% van de vrouwen met migraine in de zwangerschap. Na de bevalling komt de migraine bij de meeste vrouwen weer terug.

Het geven van borstvoeding beschermt tegen migraineklachten. De onderzoekers doen de suggestie om vrouwen met migraineklachten te adviseren borstvoeding te geven. Vrouwen met migraine in de zwangerschap hebben meer kans op hypertensie en pre-eclampsie. In dat geval is de kans op vermindering van de migraineklachten kleiner. Migraineklachten rondom de bevalling worden geassocieerd met myocard infarct, diepe veneuze trombose en trombofilie. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen primaire migraine en migraine als gevolg van onderliggende (obstetrische) pathologie.

Behandeling van primaire migraine tijdens de zwangerschap kan bestaan uit leefstijladviezen (slaap- en stressmanagement, lichamelijke oefeningen en regelmatige voeding). Ook behandeling met biofeedback en ontspanningstraining is bewezen effectief. De Amerikaanse onderzoekers doen suggesties voor medicamenteuze behandeling in de zwangerschap alhoewel in de VS alleen medicamenten mogen worden voorgeschreven die volkomen veilig zijn voor de foetus (categorie A). Tijdens de borstvoedingsperiode is migraine veiliger medicamenteus te behandelen dan in de zwangerschap.